Doe- en leestips voor de thuisblijvers
Blijf jij deze zomer thuis, of ben je net terug van vakantie? Dan hebben we ook voor jou een aantal tips om de rest van je vrije dagen in Nederland door te brengen. Alle tips staan in het teken van voeding. Als je aanvullende tips hebt kan je het ons gerust laten weten onder dit artikel of via Facebook en Twitter.

Tip 1: Food festivals

Ook deze zomer barst het ervan in Nederland; de food festivals. Een trend die over is komen waaien uit de Verenigde Staten. Je kent ze wel, de kraampjes en foodtrucks waar gerechten, snacks en drankjes bereid en verkocht worden. De Genietende Foodie maakte een overzicht van alle food festivals die dit jaar plaatsvinden.

Naast food festivals kan je ook eens een dag een markt bezoeken waar streekproducten en lokale specialiteiten (food en non-food) worden verkocht.


Tip 2: Kook een zomerse maaltijd

Als je van koken houdt, kan Jamie Oliver je daar deze zomer bij inspireren. De bekende kok uit Groot-Brittannië geeft op zijn website een aantal tips voor zomerse gerechten. Of neem een keer het gratis maandelijkse magazine van de supermarkt mee, in dit seizoen staat deze bol van de zomerse recepten. En vergeet ook niet de bekende receptenwebsites te checken, waar voor iedere chef wel een recept te vinden is. 


Tip 3: Bezoek een museum of tentoonstelling

Dit is een tip die eigenlijk voor elk seizoen geldt. Want of het buiten nou zonnig of grauw is, een museumbezoek kan altijd. Ons land telt een aantal kleinere musea en tentoonstellingen over onze voedselgeschiedenis en toekomst. 

In 2018 opent er in Amsterdam zelfs een museum compleet gewijd aan alle aspecten van de Nederlandse eetcultuur. Helaas, nog even geduld…


Tip 4: Buiten eten 


Mooi weer betekent picknicks en barbecues! Maar hoe zorg je ervoor dat het eten dat je mee naar buiten neemt ook veilig blijft bij warmere temperaturen? Als je een goed stuk vlees hebt uitgezocht bij de slager, is het natuurlijk zonde al het bederft. Zeker met rauw vlees moet je voorzichtig zijn als het langere tijd buiten de koeling ligt. Ook het aansteken van de barbecue is belangrijk, hoe zorg je voor goede gloeiende kooltjes voor jouw biefstuk of hamburger?

Lees hier waar je allemaal rekening mee moet houden als je buiten gaat eten. We zijn hierbij de vegetariërs natuurlijk niet vergeten.


Tip 5: Films & voeding 

Waarschijnlijk zal het weer in Nederland het niet altijd toelaten om lekker buiten te zitten. De regenbuien in de zomer zijn we ondertussen wel gewend. Maar wat doe je als je vakantie hebt en niet naar buiten kan? Plof op de bank en zet een goede documentaire of film op. Allereerst hebben we een lijstje met drie Netflix-tips,

  1. Cooked’ is een serie van 4 afleveringen waarin schrijver Michael Pollan je meeneemt in de geschiedenis van eten en uitleg geeft over hoe eten een band tussen mensen schept. Aansluitend op het actuele thema van Nederland Voedselland, gaat de derde aflevering: ‘Air’, over brood en gluten. Mooi meegenomen, dus.
  2. ‘Chef’s Table’ neemt je per aflevering mee naar de keukens van de meest bekende internationale chefs en vertelt het verhaal achter hun persoonlijke successen.  
  3. De film ‘Global waste: the Scandal of Food Waste’ gaat over internationale voedselverspilling. De documentaire laat het probleem op locatie zien en komt met nieuwe inzichten, oplossingen en aanbevelingen.

Mocht je geen toegang hebben tot Netflix, of meer zin hebben in een speelfilm over eten, je kan altijd een van deze klassiekers proberen: 

Graag horen we ook van jullie, dus vergeet niet om je eigen tips te delen op Nederland Voedselland, Facebook of Twitter! Heb je nog vragen naar aanleiding van deze tips, stel ze dan hieronder.

Het gesprek