Geen suikerhoudende frisdranken meer op middelbare scholen: dit vinden jullie ervan
Op initiatief van frisdrankproducenten worden er vanaf eind volgend jaar alleen nog laagcalorische frisdranken verkocht op middelbare scholen. Is Nederland daar ook blij mee? Wij vroegen onze volgers om feedback voor de industrie.

“We verkopen graag onze drankjes, maar we nemen ook graag onze verantwoordelijkheid." Dat zei Raymond Gianotten, directeur van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen vorige week in het NOS Radio 1 Journaal. Dus worden vanaf eind 2018 alleen nog laagcalorische frisdranken verkocht op middelbare scholen.

Een stap in de goede richting

We vroegen jullie wat je van deze maatregel vindt. Volgens sommige is het een goed idee...

…en zet de industrie met deze maatregel een stap in de goede richting.

Alleen roept het nieuws wel wat vragen op, want vruchtensappen bevatten ook suiker:

Een aantal voorstanders vindt dat de frisdrankindustrie nog wel een stapje verder had mogen gaan...

...en dragen diverse alternatieven aan voor suikerhoudende en suikervrije frisdranken op scholen.

Het zet geen zoden aan de dijk

Een aantal volgers denkt dat het verbannen van suikerhoudende frisdranken geen zoden aan de dijk gaat zetten...

... en denkt dat scholieren door deze maatregel de dichtstbijzijnde supermarkt in worden gejaagd.

Je eigen verantwoordelijkheid

Een aantal volgers vindt dat scholieren zelf mogen bepalen wat zij eten en drinken, niet hun school of de frisdrankfabrikanten.

Maar anderen vragen zich daarbij wel af of scholieren verstandig omgaan met deze verantwoordelijkheid.

Het begint bij bewustwording

Veel lezers zijn ook van mening dat scholieren geïnformeerd moeten worden over gezonde voeding, thuis of op school…

… en een paar van jullie vonden zelfs dat de ouders van deze scholieren ook mogen aanschuiven.

Uit de reacties blijkt dat het stoppen met de verkoop van een deel van de suikerhoudende frisdranken op scholen als een goede stap wordt gezien. Helemaal geen frisdranken, dus ook niet de light versie, zou nog beter zijn. Het aanbod op scholen zou moeten worden aangepast, alternatieven als water, thee, koffie en ongezoete vruchtensappen zijn voldoende. Frisdranken zouden alleen op speciale momenten gedronken mogen worden. Om bewuste keuzes als deze te kunnen maken, is voorlichting voor scholieren en ouders nodig. Het aanbod alleen op school weghalen, zonder de scholieren beter te informeren over gezonde voeding zorgt er alleen maar voor dat ze alsnog naar de dichtstbijzijnde supermarkt gaan of dat ze het thuis drinken. Sommigen stelden voor dat scholen onderwijsprogramma’s op moeten zetten voor scholieren en hun ouders, zodat zijzelf geïnformeerd de keuze kunnen maken over wat zij eten en drinken. Een gevoel van betutteling ligt namelijk ook op de loer. Evenals de angst voor zoetstoffen. Fabrikanten, scholen en supermarkten worden aangewezen als degenen die aan kennis en perceptie wat moeten veranderen.

Wat vind jij van het initiatief? Deel het in de reacties.

De redactie van Nederland Voedselland blijft de ontwikkelingen volgen. Heb je vragen? Stel ze ons via redactie@nederlandvoedselland.nl.