Het nieuwe denken over groen

Anniek Schelling

Redacteur, Nederland Voedselland

In deze rubriek vertelt iemand die werkt in de voedingssector over het boek dat hem of haar inspireert. Deze week vragen we het aan Nadia Menkveld, sectoreconoom Food en Agrarisch bij ABN AMRO. Als Nederland Voedselland vraagt naar het boek dat haar inspireert, loopt ze naar haar boekenkast. Die staat vol met boeken over voeding en landbouw. Ze pikt er drie boeken tussenuit die haar met name de afgelopen maanden inspireerden: Indisch kookboek 'Indorock', 'Ecomodernisme' over het nieuwe denken over groen en groei en het psychologieboek 'Ons feilbare denken'.

#1 Kookboek Indorock 

‘De afgelopen maanden ben ik meer Indisch gaan koken. Ik ben half-Indisch en volgde altijd de traditionele recepten van mijn moeder en haar familie. Maar tijdens de coronatijd ontdekte ik het kookboek Indorock. De schrijfster geeft op een frisse manier een twist aan de authentieke Indonesische keuken. Zij gebruikt bijvoorbeeld geen pinda's, maar cashewnoten voor het gerecht gadogado. Toen ik dat aan mijn moeder vertelde, wist ze niet wat ze hoorde! Hoe de schrijfster tegen die tradities in durft te gaan, vind ik heel tof.’

‘De schrijfster van Indorock gaat eigenwijs om met bepaalde tradities, dat inspireert mij. Het leert mij dat dingen niet altijd op één bepaalde manier hoeven te gaan. Het koken op zich inspireert mij ook. Doordat ik zoveel kook, leer ik creatief omgaan met ingrediënten. Ik kijk eerst in de koelkast naar de producten die er nog liggen, en daar probeer ik een recept bij te bedenken. Dat geef ik ook mee aan mijn kinderen: koop niet alles wat er op de lijst van een recept staat, maar kijk eerst wat je nog hebt. Dat helpt ook om voedselverspilling tegen te gaan.’

#2 Ecomodernisme 

‘Het tweede boek dat ik uit mijn boekenkast kies, is Ecomodernisme. Ecomodernisten geloven erin dat verdere modernisering van de maatschappij voor duurzaamheid zal zorgen. Volgens hen is de traditionele milieubeweging te kritisch op de rol van de mens in relatie tot de natuur. Zij pleiten onder meer voor het intensiveren van de landbouw door meer technologie en innovatie te gebruiken. Op die manier komt er meer ruimte voor de natuur.’ 

‘Ecomodernisten zeggen dat we de landbouw niet moeten extensiveren, maar juist intensiveren. Ik vind het een interessante gedachtegang, omdat het mijn manier van denken in mijn werk verandert. Door dit boek kijk ik door een andere bril naar de technologische ontwikkelingen in de agrisector, en het helpt me kritisch naar de sector te blijven kijken. Nederland staat aan de wereldtop als voedselland, maar hoe goed doen we dat eigenlijk? Ik vind het boeiend om te lezen hoe ecomodernisten hierover denken.’


#3 Ons feilbare denken

‘Het derde boek dat mij inspireert is Ons feilbare denken van Daniel Kahneman. Hij legt uit dat we twee denksystemen hebben: een snelle, intuïtieve en een langzame, weloverwogen. Beide systemen zijn praktisch, maar het gaat vaak fout, omdat we onbewust de verkeerde manier van denken gebruiken. Kahneman laat zien waarom we zo vaak verkeerde inschattingen maken, en hoe moeilijk het is om bepaalde gewoontes te veranderen.’

‘Het boek gaat over gedragseconomie, dat staat misschien wat verder van voedsel af. Toch inspireert ook dit boek mij in mijn werk. Het gaat uiteindelijk om de keuzes die we maken als consument, en waarom we die maken. Voor mijn werk heb ik nagedacht over wat de consument gaat doen na de coronacrisis. Nu kopen veel consumenten lokaal en koken ze meer thuis. Blijft dat zo? En gaan mensen gezonder, of juist ongezonder eten? Dit zijn allemaal vragen die op gedrag uitkomen. Het is onwijs interessant om dit boek daarop te reflecteren.’

Sectoreconoom Food & Agrarisch bij ABN AMRO: Nadia Menkveld.