Het verschil tussen zure room en crème fraîche

Een scheutje room maakt veel gerechten een stuk lekkerder. De zachte structuur en romige smaak van vet is dan ook nauwelijks weg te denken in het eten van veel fijnproevers. Maar welke room moet je eigenlijk kiezen? In het supermarktschap kom je een ruim assortiment tegen: van zure room en crème fraîche tot slagroom. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen zure room en crème fraîche? En welke room is gezonder om te gebruiken?

Room is een zuivelproduct en bestaat uit melkvet en kleine hoeveelheden van andere koemelkbestanddelen. In het Warenwetbesluit Zuivel staat vastgelegd:

De aanduiding ‘room’ mag uitsluitend gebruikt worden als het afkomstig is van koemelk en tenminste een vetgehalte heeft van 10 procent.

Verschillen in vetpercentages

Aan de hand van het vetpercentage zijn de verschillende roomproducten van elkaar te onderscheiden.

Zure room heeft een vetpercentage van 10 tot 20 procent;
Crème fraîche heeft een vetpercentage van 15 tot 35 procent;
Slagroom heeft een vetpercentage van boven de 30 procent

Hoe vetter hoe beter?

Voor koken met room is een handige vuistregel: hoe vetter het is, hoe voller de smaak en hoe stabieler de room

Voor warme gerechten kun je het beste crème fraîche of zelfs slagroom gebruiken, omdat het hoge vetgehalte de kans op schifting kleiner maakt: de vetdeeltjes in de room zijn dan genoeg in aantal om zich aan elkaar te binden in de rest van de vloeistof, bij een klein aantal breken ze los van elkaar en drijven ze naar het oppervlak.

Voor koude gerechten kun je prima gebruik maken van bijvoorbeeld zure room met een lager vetpercentage.

Niet in de Schijf van Vijf

Zowel zure room als crème fraîche staan niet in de Schijf van Vijf omdat ze veel verzadigd vet bevatten. Het is dus het beste ze allebei niet te veel te gebruiken.

Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.

Nieuwsbrief
Nieuwsgierig naar een duurzame voedseltoekomst?