In gesprek met een voedselmaker in spe: Joris van Gils
Wie zijn de voedselmakers van de toekomst en wat vinden zij belangrijk? Joris van Gils is vierdejaars student Voeding en Kwaliteit aan Helicon MBO in Den Bosch. Op Nederland Voedselland deelt hij graag zijn opgedane kennis. "Ik merk dat ik mensen graag uitleg geef wanneer ze iets niet begrijpen, zodat ik ze iets kan leren en angst kan wegnemen."

Wat kan je vertellen over je opleiding?

“Na de middelbare school begon ik met de opleiding toegepaste biologie in de richting voeding. Omdat ik daar de enige was, ben ik ingestroomd bij de opleiding voeding en kwaliteit. Deze opleiding gaat over het controleren van de fysische, chemische en biologische eigenschappen van voeding. Kwaliteitszorg is mijn favoriete vak en speelt meer in op de wettelijke kant, denk aan: certificering en de kwaliteitszorgsystemen die door levensmiddelenbedrijven gehanteerd moeten worden. Sommige mensen zouden dat het ‘saaie papierwerk’ noemen. Het uitdenken van controle systemen en die in werking kunnen laten brengen in de fabriek vind ik het leukste om te doen.”

We hebben gelezen dat je bij Coca-Cola stage loopt, wat doe je daar precies?

“Ik ben stagiair Lab Technician, ik vorm de koppeling tussen kwaliteit van product en uiteindelijke productie. Voornamelijk ben ik bezig met kwaliteitseisen en chemische bepalingen. Elke dag is in principe anders. Na het aflossen van mijn collega’s in de vorige shift, voer ik controles uit op het laboratorium en op het gebied van productie. Een voorbeeld van een controle die ik uitvoer is het bepalen van cafeïnegehalte in verschillende producten. Daarnaast zorg ik ervoor dat de meetapparatuur voor de operators geverifieerd en gekalibreerd wordt. De taken zijn dus erg uiteenlopend, dat houdt het werk afwisselend en spannend.”

Ik denk dat er nog meer gewerkt gaat worden aan de ontwikkeling van zo veel mogelijk gezondere producten, waarbij transparante communicatie naar de consument voorop staat

Hoe zie jij de toekomst van de levensmiddelenindustrie in Nederland?

“Een eenduidig antwoord heb ik niet, elke branche binnen de industrie heeft immers zijn eigen uitdagingen. Maar in de drankenindustrie waar ik nu in werk, ligt de focus op suikerreductie. Ik denk dat er nog meer gewerkt gaat worden aan de ontwikkeling van zo veel mogelijk gezondere producten, waarbij transparante communicatie naar de consument voorop staat. Het klinkt bijvoorbeeld raar als je zuur toevoegt aan een product als frisdrank, maar voor een insider betekent dat dat een product geconserveerd is en dat het geen invloed hoeft te hebben op smaak of gezondheid.

Veel mensen luisteren tegenwoordig meer naar de zogenaamde fit girls, dan naar de wetenschappers van de universiteit die flink onderzoek hebben gedaan. Dat vind ik jammer. Ik denk dat als de bedrijven slim met hun communicatie omgaan, zij meer vertrouwen kunnen wekken bij de consument. Aan de andere kant is het essentieel dat bedrijven luisteren naar de consument en streven naar gezondere en betere voeding. Op Nederland Voedselland merk ik dat ik mensen graag uitleg geef wanneer ze iets niet begrijpen, zodat ik ze iets kan leren en angst kan wegnemen.”

Ik wil iets kunnen bieden wat tastbaar is, iets wat mensen in het dagelijks leven ook gebruiken

Waar zie jij jezelf werken over 10 jaar?

“Met mijn opleiding kan ik veel verschillende kanten op. Ik hoop zelf ergens in het kwaliteitsmanagement van een bedrijf te komen. Ik heb geen specifiek bedrijf waar ik voor zou willen werken. Ik weet wel dat ik liever met eindproducten werk dan met halffabricaten, zoals kruidenmixen en -poeders. Ik wil iets kunnen bieden wat tastbaar is, iets wat mensen in het dagelijks leven ook gebruiken. Het is belangrijk te ontdekken waar je sterke kanten liggen. Ik vind het geweldig om bezig te zijn met de gezondheid en veiligheid van veel mensen en om onderdeel te zijn van een merk dat gewaardeerde producten maakt.”

Je bent onlangs genomineerd voor de Helicon Kanjer 2017, toch?

“Ja, voor mij een grote verrassing! Mijn leraren hebben me voorgedragen omdat ik vaak verder kijk dan nodig is, waardoor ik projecten neerzet met diepgaander onderzoek. Als ik genoeg likes krijg en deze wedstrijd win, mag ik mezelf Helicon Kanjer 2017 noemen en mag ik door naar de landelijke verkiezing van MBO’er van het jaar.”

Het gesprek