Keuzes maken over je eten en drinken: welke apps helpen je?
Gezonde ontbijtgranen, duurzame vis, slaafvrije chocolade, en de laatste aanbiedingen in de supermarkt: app-ontwikkelaars willen je handvatten bieden om beter keuzes te kunnen maken als het gaat om eten en drinken. Wij doken de app store in en testten de apps op het gebied van milieu, gezondheid, voedselverspilling en de beste keus voor je portemonnee voor je uit.

Boodschappen die rekening houden met milieu en gezondheid en de portemonnee

Met Checkit kunnen gebruikers gratis een digitale boodschappenlijst samenstellen die ze helpt om bewuster boodschappen te doen. Questionmark, de organisatie die de app ontwikkelde, geeft supermarktproducten een score op het gebied van gezondheid, milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Via de Checkit-app kunnen gebruikers de scores van alle producten op hun boodschappenlijstje bekijken en vergelijken met andere producten. Checkit geeft dus een gezonder en duurzamer alternatief voor jouw gekozen product. Ook worden alle wijzigingen automatisch opgeslagen en gesynchroniseerd, zodat alle zelfgemaakte boodschappenlijstjes eenvoudig gedeeld kunnen worden met anderen.

Bovendien kan het kopen van kortingsproducten de consument veel geld besparen

Voor sommige consumenten is goedkoop boodschappen doen misschien wel even belangrijk als bewust boodschappen doen, dus hoe zijn die twee te combineren? Dat moet NoFoodWasted, de bedenker van de app Afgeprijsd, gedacht hebben. Met deze app krijgen gebruikers een seintje wanneer supermarkten in de omgeving veel producten hebben die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen en in de aanbieding zijn. Ook vraagt de app aan de gebruiker om aan te geven welke producten hij gaat kopen, zodat de lijst met kortingsproducten actueel blijft en anderen niet onverwachts voor een leeg schap komen te staan. Door de vraag naar producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is te stimuleren, wil NoFoodWasted voedselverspilling in Nederland tegengaan. Bovendien kan het kopen van kortingsproducten de consument veel geld besparen. Een win-winsituatie, dus.

Om milieubewuste consumenten te helpen met het maken van verantwoorde keuzes, ontwikkelde Milieu Centraal de Groente- en fruitkalender.

Het verbouwen, verpakken en vervoeren van groente en fruit kost veel grondstoffen, de hoeveelheid kan gedurende het jaar per product erg variëren. Om milieubewuste consumenten te helpen met het maken van verantwoorde keuzes, ontwikkelde Milieu Centraal de Groente- en fruitkalender. Deze app laat iedere maand zien welke groente en fruit in de Nederlandse supermarkten er op dat moment het milieuvriendelijkst zijn. Milieu Centraal onderzoekt het jaar rond wat de klimaatimpact is van verschillende groente- en fruitsoorten en geeft ze een passende milieuscore, van A (het milieuvriendelijkst) tot E (vanaf acht keer zo milieubelastend als categorie A). Hierbij houden ze rekening met het land van herkomst, het gebruik van fossiele brandstoffen, de vrijkomende broeikasgassen, de benodigde landbouwgrond en het watergebruik.

Het verbouwen, verpakken en vervoeren van groente en fruit kost veel grondstoffen, de hoeveelheid kan gedurende het jaar per product erg variëren.

Handig in de supermarkt

Tegenwoordig heeft elke grote supermarkt een eigen app, met veelal de gebruikelijke zaken als de wekelijkse aanbiedingen, een persoonlijk boodschappenlijstje, recepten en in een enkel geval zelfs een gepersonaliseerde looproute in de winkel. Eerder vroegen we aan volgers van Nederland Voedselland of zij hun boodschappen bij dezelfde supermarkt doen of meerdere winkels afstruinen. Velen antwoorden slechts één of twee supermarkten te bezoeken voor hun boodschappen, wellicht is het downloaden van de app van jouw supermarkt dan de moeite waard.


Tijdens het koken

Voor wie inspiratie nodig heeft bij het maken van boodschappenlijstjes en koken, bestaan er diverse apps. Consumenten kunnen bijvoorbeeld met de Jamie Oliver’s Recipes-app hun lievelingsrecepten van de celebrity-chef opzoeken en zelf koken. Kitchen Stories is een gratis, digitaal kookboek waar iedere week nieuwe recepten verschijnen. De app bestaat uit twee onderdelen: een grote verzameling recepten voorzien van instructiefoto’s en -video’s en een actieve community die elkaar tips geeft en recepten met elkaar deelt. Apple ontwikkelde de app Amount, die handig is voor consumenten die in de keuken moeite hebben met (het omrekenen van) hoeveelheden, zoals theelepels en eetlepels. Met Thyme kunnen consumenten voor elke pan op het fornuis een aparte timer instellen. Met Koken met aanbiedingen hebben consumenten altijd recepten bij de hand die zijn afgestemd op actuele supermarktaanbiedingen. De kook-app Gojee is bestemd voor consumenten die van alles in huis hebben maar niet weten wat ze ermee kunnen koken. Hier kunnen consumenten invullen wat ze hebben liggen en de app zoekt er een passend recept bij.

Het Voedingscentrum bedacht de Eetmeter. Dit is een dagboekje waarin je dagelijks invult wat je eet en drinkt.

Een gezonde leefstijl

Het Voedingscentrum bedacht de Eetmeter. Dit is een dagboekje waarin je dagelijks invult wat je eet en drinkt. De app geeft vervolgens inzicht in hoeverre dit voedingspatroon gezond is, of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en of je binnen de Schijf van Vijf eet. Als blijkt dat je wel wat handvatten kan gebruiken, geeft de app je deze in de vorm van alternatieven. Erg handig: bij het invullen van je eetdagboek kun je heel veel Nederlandse producten van verschillende merken kiezen. De app van My Fitness Pal werkt net als de Eetmeter met een eetdagboekje, maar koppelt dit aan het behalen van gezondheids- of fitnessdoelen die de gebruiker voor zichzelf instelt. Daarnaast heeft de app ook een database met kracht- en cardiotrainingen, welke je kunt gebruiken om je fitnessdoelen te behalen. Bijkomend voordeel is het logboek dat voor je wordt bijgehouden, zodat je je vooruitgang kan terugzien.

Er bestaan dus al een aantal digitale hulpmiddelen om keuzes te maken in de supermarkt. Dit was nog maar het topje van de ijsberg! Wat kan de EtiketWijzer van het Voedingscentrum ons voor nieuws bieden? Wij belden hierover met het Voedingscentrum, volgende week lees je daar meer over.

Reacties op social media