Koken uit de keukenkast

Koken met wat je in huis hebt, ideaal om niet de deur uit te hoeven, en natuurlijk handig om op die manier alles op te maken. Maar wat moet je ermee maken? Anke Willeme heeft een tool gemaakt waarmee je creatief aan de slag kan met dat wat je in huis hebt, want dat is vaak meer dan je denkt. Wat maak je bijvoorbeeld met een restje gehakt en een achtergebleven courgette? Het werkt heel simpel, op haar website vul je in wat je in de keuken- en koelkast hebt staan en dan rollen daar recepten voor heerlijke gerechten uit. Anke vertelt hier haar verhaal. “Door creatief te zijn met wat er op moet, ontstaan er heerlijke combinaties en nieuwe recepten.”

Ik ben Anke, een 30-jarige Belg die de oversteek maakte naar Zeeland, om na 10 jaar Antwerpse drukte heerlijk in de rust van de Zeeuwse polders te kunnen wonen. Dat bevalt me prima. Ik werk als freelance communicatieconsultant/copywriter waarbij ik m’n klanten ontzorg en adviseer op gebied van online communicatie en marketing, en ik werk sinds deze zomer ook als freelancer bij twee landwinkels in de buurt. Ik ben fan van alles wat met het platteland, boerderijen, vakmanschap, streekproducten en lokaal eten te maken heeft, zo’n landwinkel vind ik een geweldig leuk Nederlands concept. Verder bak en verkoop ik mijn eigen taarten, dat is eerder een uit de hand gelopen hobby.

Je moet een beetje opletten, met vis en gehakt ben ik voorzichtig, maar als je je zintuigen gebruikt, ga je heus niet ziek worden

Gerimpelde paprika’s en appels met vlekjes

Ik kook en bak al zo lang ik me kan herinneren, en eten weggooien was altijd al uit den boze. Vroeger thuis hadden we kippen, dan is het wel minder erg om eens een restje weg te gooien, want je krijgt er eitjes en blije kipjes voor in de plaats. Vanaf ik een eigen tuin had heb ik direct kippen gekocht, en mijn konijnen eten ook met plezier wortelloof, blaadjes van radijzen, bananenschillen etc. Er verdwijnt bijna niets in de groenbak. In de landwinkels wordt met verse producten gewerkt, en onvermijdelijk worden er dingen slecht voor ze verkocht raken. Daar heb ik het best moeilijk mee. Natuurlijk begrijp ik dat mensen de langst houdbare producten kopen en geen verlepte sla willen, hoe ben je zelf, maar ik probeer toch zo veel mogelijk van de vuilbak te redden. 

Gerimpelde paprika’s kan je nog perfect grillen, appels met plekjes zijn ideaal voor appelmoes, een tros rijpe bananen wordt een heerlijk bananenbrood, en de meeste zuivelproducten of droge voeding die je niet meer mag verkopen omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is, kan je zelf nog perfect eten. Ook in de supermarkt ga ik vaak voor sluitingstijd de afgeprijsde producten kopen. Je moet een beetje opletten, met vis en gehakt ben ik bijvoorbeeld voorzichtig, maar als je je zintuigen gebruikt, ga je heus niet ziek worden. Veel mensen gooien te snel iets perfect eetbaar de vuilnisbak in. Dat is niet alleen geld dat je weggooit, maar ook een potentieel heerlijke maaltijd waar iemand nog van had kunnen genieten. Vergelijk het met iemand die van mooie auto’s houdt, die vindt het ook pijnlijk om te zien dat er eentje tot schroot gereduceerd wordt. Dat heb ik met eten.

De receptenwijzer

Door creatief te zijn met wat er op moet, ontstaan er heerlijke combinaties en nieuwe recepten. Die moet ik onthouden, dacht ik dan, dus werden ze op een briefje gekrabbeld en in een schriftje geplakt. Na een tijdje had ik een behoorlijke collectie, mensen vroegen steeds vaker naar een recept en het leek me wel handig om ze te verzamelen op een website: Smøllen. Zo is www.smollen.be in 2010 ontstaan. Tijdens een brainstorm daarover met een vriend kwam ik op het idee van de online keukenkast. Eerlijk gezegd vooral voor mezelf toen: hoe praktisch zou het zijn dat ik alles kan aanvinken wat ik in huis heb, en dat ik dan vanzelf alle leuke gerechtjes die ik daarmee kan maken te zien krijg? Dat heb ik laten ontwikkelen, en het concept sloeg ook aan bij andere mensen die het handig vonden. Natuurlijk blijft het een persoonlijk projectje, er staan geen ingrediënten in de keukenkast die ik zelf niet lust, omdat ik er niet mee kook. Dus voor iedereen die zalm en asperges in huis heeft: sorry!

Geef je eigen draai aan een recept

Het werkt als volgt. Elk recept heeft enkele hoofdingrediënten, als die in de keukenkast aangevinkt zijn, komt het recept in het lijstje met gerechten die je kan maken. De andere ingrediënten die niet echt noodzakelijk zijn voor het recept kan je naar eigen smaak vervangen door iets anders, ze hoeven niet aangevinkt te zijn, ik denk bijvoorbeeld aan kruiden of andere smaakmakers. Ik schrijf ook zelden exacte hoeveelheden bij m’n recepten. Ik wil dat mensen terug wat meer op gevoel leren koken, behalve bij het bakken hoef je niet altijd strikt een recept te volgen. Doe gewoon lekker je ding en geef je eigen draai aan een recept. Ik ga er in de toekomst ook voor zorgen dat iedereen op z’n eigen account notities kan toevoegen aan een recept, om geslaagde varianten of eigen oventijden te onthouden voor een volgende keer dat ze het recept willen maken. Andere suggesties om de website nog verder uit te bouwen en te verbeteren zijn zeker ook welkom!

De keukenkast van Anke uitproberen? Ga naar Smøllen, log in en vul je persoonlijke keukenkast met dat wat je in huis hebt.

Heb je suggestie voor verbetering? Mail het de redactie op redactie@nederlandvoedselland.nl of laat hieronder een reactie achter!

Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.

Ook interessant
Van bulk naar traceerbare chocolade