Krekels kauwen?

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft vastgesteld dat gele meelwormen veilig zijn voor menselijke consumptie. Een officiële goedkeuring vanuit Europa wordt binnenkort verwacht. Tijd om meer te leren over eiwitten en eetbare insecten.

Nederlanders zijn niet gewend om insecten te eten, maar misschien moet daar maar eens verandering in komen. Want er zitten heel veel voordelen aan een duurzaam dieet met eiwitten uit insecten. En sinds kort is er opeens veel meer mogelijk.

Insecten zijn in Europa als ‘novel food’ geclassificeerd: dat betekent nieuw voedsel voor de Europese markt. Je mag namelijk niet zomaar eetbare producten op de markt brengen. Hiervoor moet je eerst aantonen dat het veilig is en hoe het gekweekt of geproduceerd wordt. 

Voor meelwormen hebben een aantal partijen dossiers bij EFSA aangeleverd die dat aantonen. Alleen een ratificatie van de Europese Commissie moet nog volgen. Daarmee zijn juridische beperking verdwenen om meelwormen te produceren en te verwerken voor menselijke consumptie.

We kunnen dus meer producten verwachten waarin meelwormen zijn verwerkt. Denk aan koekjes, soepen en pasta’s. Insecten bevatten veel eiwitten en vitaminen en vormen daarmee een mogelijk belangrijke toekomstrol in ons duurzame dieet. Op de website van Duurzaam Insecten Eten vind je tips over waar en hoe je eens insecten kan proeven.

Een burger bestaande uit 30% meelwormen (Bron: Distribugs)

In de podcast aflevering van VMT over dit onderwerp, vertellen Geert Kuipers en Ger van der Wal van verwerker Distribugs meer over waarom officiële Europese goedkeuring zo belangrijk is en welke plek insecten in de voedingsindustrie zouden kunnen krijgen.

Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.

Nieuwsbrief
Nieuwsgierig naar een duurzame voedseltoekomst?