Live in gesprek over allergenen: Sacha Visser
Verkeerd management van allergenen is op dit moment de voornaamste reden dat recalls moeten worden uitgevoerd. Daarvan wordt de meerderheid veroorzaakt door foutieve etikettering. Hoe kan dit beter? Op 18 januari gaan Sacha Visser, diëtist gespecialiseerd in voedselovergevoeligheid, en Thédor van der Vleuten, directeur van Dutch Spices, hierover met elkaar in gesprek tijdens een live sessie op de Facebookpagina van Nederland Voedselland.


Wekelijks houdt Sacha Visser haar spreekuur in Ziekenhuis Rijnstate locatie Velp en beantwoordt online vragen over voedselovergevoeligheid voor Stichting Voedselallergie en de Cyberpoli, een platform voor kinderen met chronische aandoeningen. Daarnaast is ze oprichter van de post HBO cursus Voedselovergevoeligheid voor diëtisten, en is zij nauw betrokken bij de bijscholing van collega’s. Haar drijfveer: “Zorgen dat de kwaliteit van leven van mensen met een voedselovergevoeligheid verbetert. Dat doe ik door ze hulpmiddelen te bieden.” 

Ruim 30 jaar houdt Visser zich als diëtist bezig met het begeleiden van cliënten. Ze deed de docentenopleiding Voeding en vervolgens Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. “Chemie en voeding hebben me altijd heel erg geboeid, met name dat wat het met de mens doet en wat de mens ermee doet.” 

Al snel werd haar interesse getrokken door cliënten bij wie het volgen van de Schijf van Vijf niet goed ging. “Bij hen was er meer aan de hand.” Door jarenlange ervaring in de praktijk van allergologen in het Gelderse Arnhem en Velp heeft Visser zich vervolgens laten bijscholen. Eind jaren 80 kwam ze met de Stichting Voedselallergie in aanraking, die destijds puur bezig waren met lotgenotencontact, want “er was op dat moment gewoon niets meer.”

Door het bijscholen van collega’s kan ik overbrengen wat de waarde van ons werk is als je je richt op voedselovergevoeligheid

In 1995 stond Visser aan de wieg van Diëtist & Overgevoeligheid, “een groep van diëtisten die met elkaar wilde sparren over voedselovergevoeligheid, daar ontstonden vervolgens richtlijnen uit.” In de loop der jaren besloten zij hun deskundigheid beschikbaar te stellen voor collega-diëtisten en werd de post-hbo-cursus ‘Voedselovergevoeligheid in de eerste lijn’ opgezet. “Dat bijscholen van collega’s is ontzettend leuk om te doen, hierdoor kan ik overbrengen wat de waarde van ons werk is als je je richt op voedselovergevoeligheid.” In 2012 ging D&VO samen met Voedsel Overgevoeligheid Overleg Diëtisten Academische Ziekenhuizen (VOODAZ), wat uitmondde in het gespecialiseerde kennisnetwerk DAVO.

Ik deel bewust met mijn patiënten dat de kans dat er een allergeen in een product zit zonder waarschuwing even groot is als bij een product met waarschuwing

Volgens Visser moet de informatieverstrekking over allergenen op het etiket van een product veel beter. Als een allergeen in de ingrediëntendeclaratie staat, denk aan PINDA, NOTEN, MELK of EI, dan is er geen twijfel over mogelijk dat het allergeen in het product zit. “Maar op het etiket staat niet altijd of er sporen van allergenen in kunnen zitten, wat veroorzaakt wordt door kruisbesmetting. Het is namelijk niet wettelijk verplicht is om zo’n waarschuwing op het etiket te zetten.” Voor Visser een ware doorn in het oog. “Ik deel bewust met mijn patiënten dat de kans dat er een allergeen in een product zit zonder waarschuwing even groot is als bij een product met waarschuwing. Ik adviseer hen daarom altijd noodmedicatie bij zich te hebben. Helaas een bittere noodzaak; anders heb je geen enkele mogelijkheid om verpakte en onverpakte producten te gebruiken, uiteten te gaan of bij vrienden te eten.”

Over het gesprek met Thédor van der Vleuten zegt Visser: “Het is belangrijk dat we, industrie en diëtisten, elkaar en elkaars problemen kennen, zodat we samen kunnen optrekken en uiteindelijk verder komen in het beter informeren van consumenten met een voedselovergevoeligheid. Het belangrijkste uitgangspunt moet zijn dat de kwaliteit van leven van deze mensen verbetert.”

Schakel donderdag 18 januari om 13uur in, hier op onze Facebookpagina!

Het gesprek