Mag het een pondje meer persaandacht zijn?
Jorrit Kiewik

Jorrit Kiewik

Directeur, Slow Food Youth Network

Jorrit Kiewik, directeur Slow Food Youth Network vindt alle persaandacht voor De Vegetarische Slager helemaal niet verkeerd. Het nieuws over de NVWA die eist dat de productnamen worden gewijzigd kan, zo op de dag voor dierendag, alleen maar zijn vruchten afwerpen. Al vindt hij de maatregel op zichzelf nogal buitensporig.

Het leek bijna een perfecte samenwerking tussen de NVWA en De Vegetarische Slager, een dag voor #eetgeendierendag was de discussie rond onze #schnitzelgate weer de hele dag trending, op alle media. Meer persaandacht kun je je als producent (van vleesvervangers) niet wensen. Volgens de NVWA gaat het om puur een administratieve handeling, het handhaven van de Nederlandse warenwet. Hiermee wordt de consument onder andere beschermd tegen misleiding.

Iets lijkt me toch niet te kloppen aan deze argumentatie. Terwijl De Vegetarische Slager op de vingers wordt getikt, kunnen andere merken neppe kipstukjes en spekblokjes blijven verkopen. En kun je wel echt spreken van misleiding wanneer je als consument per ongeluk het winkelschap met alleen vegetarische producten bezoekt en daar een verpakking “Vegetarische Kipstuckjes” – met koeienletters geschreven – uithaalt? Voor één persoon was dat blijkbaar het geval, want deze commotie is ontstaan naar aanleiding van slecht één klacht bij de NVWA. Tijd voor actie, moeten ze in Utrecht hebben gedacht. Al lijkt het mij dat ze hun handen vol hebben aan schandalen als de fipronil-affaire of de vervuilde gojibessen.

Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat wij in onze westerse samenleving onze vleesconsumptie moeten minderen

Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat wij in onze westerse samenleving onze vleesconsumptie moeten minderen. Een lastige opgave, gezien wij – omnivoren – zijn geprogrammeerd om vlees te eten. Jaap Korteweg, directeur van De Vegetarische Slager, legde me jaren geleden uit dat zij zich niet per sé richten op de mensen die al steeds minder vlees eten, maar het juist de echte vleesliefhebbers makkelijker willen maken om duurzamere producten te eten. Wel goed geïnformeerd natuurlijk. Iedereen die regelmatig vegetarisch eet kent het gevoel soms echt zin te hebben in vlees, maar wil niet altijd de milieueffecten van vleesproductie en gevolgen voor dierenwelzijn – onder andere de slacht dus – op zijn geweten hebben. Dit imitatievlees is daarmee een belangrijke stap in de transitie naar een meer plantaardig dieet.

In Nederland zijn er meerdere bedrijven en organisaties die het juist deze mensen makkelijker willen maken. Goed voor hen, het milieu en de portemonnee van de ondernemer. We lijken in Nederland zelfs de koplopers in huis te hebben voor wat betreft de ontwikkeling van vleesvervangers, mede dankzij deze ondernemers. Waarom maken we het deze mensen zo moeilijk? Waarom maakt agrarisch Nederland continu gehakt van deze producten? Ook voor jullie biedt het nieuwe businessmodellen – er zijn immers andere grondstoffen nodig – en voor ons milieu biedt het een beter vooruitzicht.

Terecht, naar mijn mening, de keuzes die de NVWA nu maakt zijn immers niet consequent

Hoe zou de NVWA deze producten zelf eigenlijk noemen? Blokjes met de smaak van kip? Alternatief product met spekaroma? Eerder werd het vraagstuk ook al onder de aandacht gebracht, maar voelde demissionair minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in ieder geval niets voor een verbod. Zij vond dat de regels voor de aanduiding van voedingsmiddelen goed genoeg zijn en de productnamen niet tot verwarring leiden. Terecht, naar mijn mening, de keuzes die de NVWA nu maakt zijn immers niet consequent.

Wel ben ik blij met het effect. Daar waar nu overal aandacht is voor vleesvervangers gaan ook steeds meer mensen ze proberen. Uit nieuwsgierigheid, of uit sympathie voor de ondernemers. Een goede ontwikkeling, waar we het volgens mij allemaal mee eens kunnen zijn. We moeten immers minder vlees eten.

Foto van de auteur door Britt Pols.
Foto boven het artikel van De Vegetarische Slager.

Update van de redactie: Op 11 oktober heeft de NVWA laten weten dat de waarschuwing geen betrekking heeft op de namen die op de etiketten van de producten van De Vegetarische Slager staan, maar dat het gaat om de aanduidingen op de website.

Het gesprek