Onze top 5 artikelen van 2017
De dagen tussen kerst en nieuwjaar zijn het ideale moment om nog even achterover te leunen. Wij kijken terug op een jaar vol nieuwe kennis en inspirerende (of soms gewoon amuserende) verhalen. We zijn in ons archief gedoken en hebben voor jou vijf verhalen uitgekozen.

“Nederlandse eetcultuur van onschatbare waarde”

“Het is zo jammer dat we in dit land totaal geen eetcultuur hebben,” wordt ons land vaak verweten. Daar zit een kern van waarheid in, stelt consumptiesocioloog Hans Dagevos, doordat er zo’n verscheidenheid aan onderdelen binnen onze eetcultuur heerst. Maar, die pluriformiteit moeten we juist omarmen en benutten om vraagstukken als voedselzekerheid, duurzame productie en gezondheidshypes te kunnen oplossen.

“Wanneer is bier speciaal(bier)?”

Wat maakt speciaalbier zo speciaal? Volgens de wet bestaat de term niet eens, dus waar hebben we het eigenlijk over als we spreken van speciaalbier? Toch kijkt niemand gek op als we er in een drankenspeciaalzaak of in de kroeg om vragen. Henri Reuchlin legt uit hoe de Nederlandse pils in de jaren 80 plaats moest maken voor nieuwe bieren.

“Maak het verschil met verspilde groenten”

Jaarlijks wordt in de hele voedselketen voor 5 miljard euro aan voedsel weggegooid. Volgens Bob Hutten liggen hier kansen voor een nieuw economisch model. Met de Verspillingsfabriek wil hij op grootschalige wijze voedselverspilling terugdringen en imperfecte tomaatjes verwaarden.

“Ambacht versus industrie”

Ambacht versus industrie: staan ze loodrecht tegenover elkaar, of valt dit eigenlijk wel mee? Moet de industrie innoveren naar vraag of naar gezondheidsbelang? En hoort geconserveerd voedsel bij een goed voedselsysteem of moeten we vaker verse boodschappen doen? Als voorafje op de talkshow Lang Leve de Industrie tijdens World Food Day legden wij Rosanne Hertzberger, Vera Bachrach, Marian Geluk en Karin Luiten drie prikkelende stellingen voor.

“Hoe bewaarden we ons voedsel voor de koelkast?”

In de prehistorie leefden we als verzamelaars en aten we onze vondsten vaak zo snel mogelijk op. In de periode 500-1500 na Christus werden kastelen en landhuizen voorzien van ijskelders, waar in de winter grote ijsblokken werden opgeslagen zodat we ons voedsel konden bewaren. En hoe ging het toen verder? Gerlinde van Santen over een leven zonder koelkast en de industrialisatievan onze voedselgeschiedenis.

Het gesprek