Poll uitslag: is de consument toe aan een film over het slachtproces in Nederland?
“Laat zien wat je doet, anders doen anderen dat voor je”, redeneert Bert Urlings van Vion Food. Totale radicale transparantie, dat is wat Vion voor ogen heeft. Voor de Duitse markt lanceerde de vleesproducent daarom een film waarin het slachtproces te zien is. Is Nederland daar ook al klaar voor? Wij vroegen het aan onze volgers.

Begin deze week stelden wij onze volgers die vraag, nu maken we de balans op. Een grote meerderheid denkt dat de Nederlandse consument er klaar voor is. 77,4% van de mensen antwoordt "Ja, de Nederlandse consument is toe aan een film over het slachtproces in Nederland." Transparantie vanuit de producent is echter niet altijd de reden; bewustzijn creëren over waar ons vlees vandaan komt en wat daar voor nodig is, lijkt voor veel mensen belangrijker.

Weet wat je eet

Een grote meerderheid is het erover eens dat als je ervoor kiest vlees te eten, je ook hoort te weten hoe het dier geslacht wordt. Een video vinden veel volgers een goed idee om dit bewustzijn te vergroten.

...ondanks dat het misschien niet leuk is om naar te kijken.

Klopt het wel?

Sommigen vragen zich af of het wel representatief is voor wat er écht gebeurt en vinden het belangrijk dat filmmateriaal door een onafhankelijke partij wordt gemaakt en niet door de industrie. 

Vegetariër of niet-vegetariër, niet iedereen vindt het nodig dat er video's van het slachtproces worden gemaakt.

Bewustwording en gedragsverandering

Zou een video van het productieproces van ons voedsel ook ingezet kunnen worden om mensen te ontmoedigen vlees te eten? Sommige mensen denken van wel. Er worden ook vraagtekens gezet bij algemene dierenwelzijn en nut van vleesconsumptie.

Conclusie

Uit de reacties blijkt dat een zogenaamde ‘glazen fabriek’ goed zou zijn, er wordt zelfs geopperd een livestream in te voeren. Shockerend blijft het zeker. De consument is niet over een kam te scheren blijkt wel uit de reacties, ook niet de consument die vlees eet. De meningen zijn gebaseerd op zowel gevoel als ratio. Niet iedereen wil een ander beeld krijgen van de biefstuk, of de karbonade in de pan. Misschien is het een kwestie van gewenning, misschien hebben we er lang geleden niet voor niks voor gekozen dit proces uit handen te geven.

Zou jij nog willen stemmen? Laat weten wat jij ervan vindt, onder het artikel van Vion.

De redactie van Nederland Voedselland blijft de ontwikkelingen volgen. Heb je vragen? Laat het ons weten via redactie@nederlandvoedselland.nl