Portret: Jessica Spaan van Jacobs Douwe Egberts
Wie zijn de mensen achter ons voedsel? Jessica Spaan, Coffee expert en Quality engineer bij Jacobs Douwe Egberts (JDE), is verantwoordelijk voor het bewaken van de kwaliteit van alle koffieproducten in de fabriek. “Eén van de grootste uitdagingen voor bedrijven binnen de levensmiddelenindustrie is het spanningsveld tussen efficiënt produceren en het borgen van kwaliteit.”

Van kruidenierswinkel tot wereldbedrijf

In 1753 openden Egbert Douwes en zijn vrouw Akke Thijsses hun kruidenierswinkel De Witte Os in Joure en legden zo de basis voor het Douwe Egberts van nu. De winkel is ondertussen uitgegroeid tot een wereldwijd koffie- en theebedrijf met meerdere leidende merken, waaronder Senseo, L’Or, Pickwick, Tassimo, Jacobs en Douwe Egberts.

De smaak van pure koffie

Coffee expert en Quality engineer zijn twee verschillende functies. Als Coffee expert ben ik met drie andere collega’s verantwoordelijk voor de kwaliteit van alle koffie in de fabriek. Wij voeren kwaliteitscontroles uit en keuren alle koffie op het moment dat het de fabriek binnenkomt. Met een klein monsterbrandertje kunnen wij zelf alle halffabricaten (red.: producten die al bewerkt, maar nog niet af zijn) en eindproducten proeven. Hierdoor kunnen wij bij elke stap van het proces de kwaliteit van onze koffie waarborgen en voorkomen wij ook meteen afwijkingen aan de smaak van de koffie.

Koffie is een natuurproduct, dat betekent dat het elke keer weer een beetje anders smaakt

Koffie proeven vind ik één van de leukste dingen aan mijn werk. Vers gebrande koffie is echt heel lekker. Koffie is een natuurproduct, dat betekent dat het elke keer weer een beetje anders smaakt. Bovendien zijn veel koffiesoorten op de markt blends. Dit zijn combinaties van verschillende soorten koffiebonen. Het is een leuke afwisseling om de individuele componenten van verschillende soorten koffiebonen te herkennen zodra je ze proeft.

Product met een laag risico

Daarnaast werk ik in dezelfde fabriek als Quality Engineer voor Senseo, een merk van JDE. Als we een nieuw product willen introduceren, kijken we eerst of dit nieuwe product de kwaliteit levert die wij verwachten. Hierbij kijken we naar de algemene kwaliteitsstandaarden en naar de standaarden van JDE. Een zakje Senseo moet bijvoorbeeld altijd goed dicht zitten en er mogen absoluut geen lekken in zitten. Dit is een simpel voorbeeld van een kwaliteitsissue. Veiligheidsissues komen bij koffie weinig voor. Koffie is namelijk een droog product, waardoor de kans dat er schimmels of bacteriën op groeien vrijwel niet aanwezig is.

Strenge regels en hoge standaarden

Zelfs voor een product met een laag risico als koffie zijn er strenge controlesystemen. Er bestaan controlesystemen die mensen zich denk ik niet eens voor kunnen stellen, zoals de International Food Standard en de FSCC22000 (red.: dit zijn de controlesystemen IFS en FSSC22000) In de EU en Nederland geldt een strenge wet- en regelgeving als het gaat om voedselveiligheid. Daarbuiten heb je ook nog externe auditors, naast de NVWA. Dit zijn derde partijen die controles, ook wel audits genoemd, uitvoeren bij levensmiddelenproducenten. Deze auditors controleren onze voedselveiligheids- en voedselkwaliteitssystemen op inhoud en uitvoering. Bovendien hanteren zij hogere standaarden dan in de wet- en regelgeving staat geschreven. Dit vind ik erg goed, omdat het ons scherp houdt.

Efficiënt produceren betekent ook dat je betrouwbare producten levert

Belangrijke afwegingen

Eén van de grootste uitdagingen voor bedrijven binnen de levensmiddelenindustrie is het spanningsveld tussen efficiënt produceren en het borgen van kwaliteit. Je wilt toch bepaalde productierichtlijnen, of zogeheten targets, halen om als organisatie te kunnen blijven voortbestaan mét het behoudt van kwaliteit. Om deze reden werk ik ook veel samen met Process Improvement Engineers. Zij zorgen ervoor dat de productielijn efficiënter verloopt. Als organisatie hoef je echter niet te kiezen tussen de twee. Efficiënt produceren betekent, in mijn ogen, namelijk ook dat je consistent – en dus betrouwbare – producten levert.

Blockchain heeft de toekomst

Ik merk dat consumenten duurzaamheid, voedselintegriteit en transparantie erg belangrijk vinden, net zoals ik. Ze willen steeds vaker weten waar hun producten precies vandaan komen en onder welke omstandigheden ze zijn geproduceerd. Ik denk dat met behulp van blockchain-technologieën de industrie ze van deze informatie zou kunnen voorzien. Een blockchain is een online database die belangrijke informatie beschermt tegen manipulatie en vervalsing. Deze informatie wordt beveiligd en opgeslagen in een netwerk van meerdere computers in plaats van één centrale plek. Zo is het bijvoorbeeld in één oogopslag duidelijk of alle informatie klopt en of iedereen over de benodigde certificaten beschikt.

De blockchain zorgt voor efficiënte en overzichtelijke ketensamenwerking. Daarbovenop krijgen alle mensen in de keten een digitale stem die actief door deze technologie wordt beschermd. Ik denk dat deze technologie een rol kan gaan spelen binnen de levensmiddelenindustrie.

Het gesprek