Portret: Wenya Pijnappel-Zhou van Danone

Redactie Nederland Voedselland

Wie zijn de mensen achter de productie van ons voedsel? En hoe ziet hun werk eruit? We vragen het aan Wenya Pijnappel-Zhou van het voedingsmiddelenbedrijf Danone. Als student Scheikundige Technologie ontwaakte tijdens een stage bij een zuivelproducent in Nieuw-Zeeland haar interesse voor de dynamische voedselindustrie. Ze startte haar carrière als procestechnoloog bij Danone. Tien jaar later werkt ze inmiddels als Quality Engineer bij de fabriek van Nutricia in Zoetermeer.

Wat doet een Quality Engineer?

‘Bij Nutricia maken we medische voeding, zoals sondevoeding voor mensen die niet in staat zijn om te eten of drinken. Als Quality Engineer is het mijn taak om de allerhoogste kwaliteits- en voedselveiligheidsnormen voor deze producten te waarborgen. In de rol van projectleider en teamlid werk ik aan kwaliteits- en investeringsprojecten en ben ik ook sparringpartner voor de productie. Zo zorgen we ervoor dat onze producten hoogkwalitatief en voedselveilig de markt op gaan.’

‘In mijn werk zit veel afwisseling. De ene keer vind je mij op fabrieksvloer om bijvoorbeeld de productie te helpen iets uit te zoeken, of om een verbetering in het lopende productieproces door te voeren. De andere keer stem ik met collega's kwaliteitsitems af of werk ik verbetervoorstellen, kwaliteitsstandaarden of rapportages uit. Ik krijg energie van het samenwerken met de verschillende afdelingen wanneer we bijvoorbeeld een groot investeringsproject in de fabriek neerzetten. Het is voor mij een succes als we de kwaliteit en de veiligheid kunnen verhogen en dat ons werk vervolgens weinig impact heeft op de operationele kant in de fabriek.’

Hoe kunnen we het fabrieksproces inrichten zodat we het water- en energieverbruik verminderen en de CO2-uitstoot zoveel mogelijk kunnen reduceren?

Hoe houd je je binnen jouw functie bezig met duurzaamheid?

‘Als ambassadeur zet ik me ook in om de mindset rondom kwaliteit te verhogen. Ik vind het leuk om mijn kennis te delen door presentaties te geven, of door een kwaliteitsdiscussie tussen collega's op gang te brengen. Daarnaast ben ik ook betrokken bij kwaliteitsverbeteringen om producten in een keer goed op de lijn te brengen. Als er iets misgaat tijdens het proces in de fabriek kan het gebeuren dat een product niet op de markt mag vanwege kwaliteitsafwijkingen. De gebruikte grondstoffen, energie en verpakkingen zijn dan verspild. Dat levert afval op – en bij Danone streven naar een proces waarin we zo min mogelijk afval produceren. In het kiezen van de apparatuur houden we daarom zoveel mogelijk rekening met duurzaamheid, ook met betrekking tot het water- en energieverbruik. Binnen ons team stellen we daarom continu de vraag: hoe kunnen we het fabrieksproces inrichten zodat we het water- en energieverbruik verminderen en de CO2-uitstoot zoveel mogelijk kunnen reduceren? Het telkens verbeteren van dat duurzaamheidsproces maakt mijn werk dynamisch.’

Hoe vind je het om bij een voedingsmiddelenbedrijf te werken? 

‘De meeste mensen associëren Danone niet met medische voeding. Dat begrijp ik, want de markt voor medische voeding is een niche. Het is een product waarvan je hoopt dat zo min mogelijk mensen het ooit in hun leven nodig zullen hebben. Desalniettemin is het natuurlijk bijzonder dat dit product bestaat. Het geeft me voldoening om daar onderdeel van te mogen zijn. Die sfeer ervaar ik sowieso binnen het bedrijf, ook bij andere collega's. Iedereen werkt op zijn of haar manier hard om een hoogkwalitatief product te maken. Voor de een is dat op het gebied van verpakkingen, voor de ander op de receptuur, of de apparatuur. Al die expertises hebben we nodig om tot het eindproduct van medische voeding te komen.’