Rekening houden met ademhaling appels
Twitter take-over Niels Bessemans | 4 oktober

Wist jij dat appels maar één keer per jaar worden geoogst? En dat we dus het hele jaar de appels eten afkomstig van die ene oogst? Om het hele jaar verse appels te kunnen eten worden deze bewaard in een ruimte met een speciale atmosfeer. Dit wordt ook wel CA-bewaring genoemd en heeft als nadeel dat het vaak leidt tot kwaliteitsverlies, omdat de bewaarcondities niet zijn afgestemd op de specifieke batch vruchten. Daar heeft Niels Bessemans (KU Leuven) een oplossing op gevonden.

Bij een CA-bewaring wordt fruit bij een lage temperatuur en onder geregelde atmosfeer van een vast verlaagd O2-  en een verhoogd CO2-niveau dat empirisch bepaald is. 

Om appels optimaler te bewaren heeft Niels Bessemans voor zijn doctoraat een nieuwe techniek ontwikkeld: dynamische geregelde atmosfeer-bewaring op basis van vruchtademhaling. Deze nieuwe techniek zorgt automatisch voor de meest optimale gassamenstellingen om de appels te bewaren.

Het voordeel van deze techniek is dat er geen chemische rijpingsremmers nodig zijn

Nadat appels geoogst zijn blijven ze ‘ademen’. Ze nemen zuurstof (O2) op en stoten koolstofdioxide (CO2) uit. Dit zorgt ervoor dat het fruit bederft. Hoe sneller de appels ademen, hoe sneller ze bederven. Door de ademhaling te meten kan de optimale gassamenstelling bepaald worden en blijft de kwaliteit van de appels goed. Het voordeel van deze techniek is dat er geen chemische rijpingsremmers nodig zijn.

Twitter take-over

Vorige week zijn de Jonagoldappels die Niels gebruikt voor zijn onderzoek geoogst. Op 4 oktober gaat Niels op pad om de appels op te halen bij de veiling. Om zijn techniek te testen zal hij vervolgens kwaliteitsmetingen doen en de appels in bewaring zetten. Hij neemt deze dag ons Twitteraccount over en geeft een inkijkje in de kwaliteitsanalyse in het laboratorium en de bewaring van de appels. Heb je vragen aan Niels over de oogst of het bewaren van de appels? Stel ze hem op Twitter (@NLVoedselland) of stuur een mailtje naar redactie@nederlandvoedselland.nl.