Terugblik op suiker in de media
Suiker staat sinds afgelopen maand weer vol in de belangstelling. Berichtgeving in Nederlandse media ontlokten reacties vanuit alle hoeken van de samenleving. Hieronder een bespreking van dat wat er afgelopen tijd is gezegd en geschreven.

Op 12 oktober publiceert CDA het concept van haar verkiezingsprogramma. De partij geeft aan maatregelen te willen nemen op het gebied van suiker-, zout- en vetreductie in voedingsproducten, door onder andere het invoeren van een suikerbelasting.

Verkiezingsprogramma

Op 15 maart 2017 gaan we met z’n allen naar de stembus en kiezen we waar we naartoe willen met ons land. Het CDA kiest voor een ander Nederland. Een beter Nederland. Een Nederland waar we weer trots op zijn. Een Nederland waar we met vertrouwen naar de toekomst kijken.

Drie chirurgen gespecialiseerd in maagverkleiningsoperaties onderschrijven de noodzaak voor overheidsmaatregelen en slaan alarm in Volkskrant: "Wij verrichten 30 operaties per week, maar kunnen de toeloop van patiënten niet aan. Hoewel we veel patiënten genezen, is het duidelijk dat wij dit probleem NIET met een operatie kunnen oplossen."

Help ons 50 miljoen kilo afvallen

Wij dagen de politiek en de overheid uit ons werkloos te maken door alles in het werk te stellen om overgewicht en obesitas te bestrijden. Met een goed gecoördineerd plan moeten volwassenen en kinderen ertoe verleid worden een gezonde levensstijl aan te leren. Dan kunnen wij onze kwaliteiten inzetten voor andere kwalen.

De overheid in Portugal neemt in elk geval maatregelen: vanaf volgend jaar zit op frisdranken die tot 80 gram suiker bevatten een belastingtoeslag van 8,22 euro per 100 liter. Omgerekend betekent dit dat de prijs van een standaard blikje Coca-Cola met 5,5 eurocent omhoog gaat in Portugal.

Portugal voert suikertaks in

Portugal voert per 2017 een suikertaks in op frisdranken. Hiermee brengt het land het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie in praktijk.

De vraag is echter of een een suikertaks wel werkt. Follow the Money beschrijft welke effecten deze belasting heeft in het buitenland, de voor- en tegenstanders in eigen land en de kans dat de suikertaks ook bij ons wordt ingevoerd.

Een suikertaks, werkt dat nou eigenlijk?

Het zou dé manier zijn om overgewicht tegen te gaan: een speciale accijns op suikerhoudende frisdrank. In het buitenland is er inmiddels al aardig wat ervaring met deze maatregel opgedaan. Wat kan Nederland daarvan leren? En hoe groot is de kans dat de suikertaks ook bij ons wordt ingevoerd?

Op 1 november initieert VARA Kassa een maand zonder toegevoegde suikers. Iedereen die wil mag meedoen met dit experiment. Deelnemers kunnen ervaringen, tips en recepten met elkaar uitwisselen. Een gezin wordt de hele maand door Kassa gevolgd.

Update: Maand Zonder Toegevoegde Suikers - afkickkliniek

De Maand Zonder Toegevoegde Suikers is in volle gang. Alle deelnemers, zowel online als ons testgezin, merken al verandering. Het is te doen, maar zeker niet altijd makkelijk.

Een van de tips is: ken de verschillende benamingen voor suiker en lees het productetiket goed.

Etiketten vol instinkers: let op, het is vaak suiker

Light, suikerarm, of zelfs suikervrij... De verpakkingen in een supermarkt staan vol mooie kreten. Toch zit veel eten vol verborgen suikers. Maar hoe vind je ze? Appelmoes bijvoorbeeld. Grote kans dat op de verpakking staat dat er geen suiker aan is toegevoegd. Maar wel geconcentreerd appelsap.

Op 7 november opent het Diabetes Fonds een tijdelijke 'afkickkliniek' voor zogenaamde suikerverslaafden. Doel: mensen bewust maken van de gevolgen van de consumptie van grote hoeveelheden suiker.

Tijdelijke afkickkliniek voor suikerverslaafden in de Leidsestraat

Suikerverslaafden kunnen vanaf maandag de hele week 'hulp' zoeken in een Suiker Afkickkliniek van het Diabetes Fonds in de Leidsestraat.

De actie maakt heel wat tongen los. Sommige mensen vinden het initiatief een goed idee.

Sommige media en burgers trekken het initiatief in twijfel...

Diabetes Fonds start campagne tegen suiker, maar is dat wel nodig?

Het Diabetes Fonds start deze maand met een campagne tegen suiker. Toch eten Nederlanders steeds minder suiker, terwijl het aantal met mensen met overgewicht fors toeneemt. Richt het fonds de pijlen wel op de juiste dader? Terwijl jij een lekker koekje eet, stoot een collega je aan.

Is een 'Suiker Afkickkliniek' wenselijk? - Over voeding en gezondheid

Volgens het Diabetes Fonds is Nederland onbewust verslaafd aan suiker [1]. Om mensen daarvan bewust te maken hebben ze een tijdelijke 'Suiker Afkickkliniek' in Amsterdam geopend. Daar kun je informatie krijgen over suiker en de werking ervan op je lichaam aan de hand van een 'bodyscan'.

...of vinden het ronduit onduidelijk

Volgens Louise Fresco, directeur van Wageningen University & Research, is suiker 'noch dodelijk noch giftig, en behoort de stof, in kleine hoeveelheden, in een normaal voedselpatroon'. Ze stelt voor dat we op zoek moeten naar een middenweg, waarbij suiker weer 'een luxeproduct voor speciale gelegenheden' wordt.

Tijd voor eerherstel: suiker is niet giftig

Bent u toe aan uw dagelijkse portie pessimisme, google dan eens op 'suiker'. Dan ontvouwt zich een omineuze, zelfs duivelse wereld. Suiker is het nieuwe roken, gevaarlijker dan alcohol, desastreus voor het brein, veroorzaker van premature sterfte. Suiker als veroorzaker van bijna alle niet-besmettelijke ziektes.

Universiteitshoogleraar Jaap Seidell en directeur van de GGD Paul van Velpen zijn het niet met haar eens, want: "in de mate waarin we [suiker] momenteel consumeren, veroorzaakt het enorme gezondsheidsschade". De heren pleiten er daarom voor dat de overheid ingrijpt.

Uit de reacties in on- en offline media blijkt wel dat er veel onduidelijkheid rondom suiker heerst. De één zegt dat het verslavend is, de ander noemt het de veroorzaker van suikerziekte en een derde beargumenteert dat er ook voordelen kleven aan suiker. Ook onder wetenschappers lijkt er geen consensus te bestaan.

Wij blijven eigenlijk zitten met meer vragen dan antwoorden. Is suiker verslavend? Wat doet het in ons lijf? En, kunnen we zonder? De redactie van Nederland Voedselland gaat op zoek naar antwoorden op deze vragen. Wordt vervolgd. 

Het gesprek