Tips voor een milieuvriendelijk kerstmenu
December betekent voor veel mensen lekker eten en drinken, en we pakken graag extra uit bij het samenstellen van ons kerstmenu. Groenten worden steeds populairder, vegetarische en veganistische varianten van bekende recepten winnen terrein. En als je dan milieubewust wil eten, hoe zit het dan met het CO2-prijskaartje van groenten? Wij zochten de meest duurzame keuzes in december voor je uit.

Voor dit onderzoekje gebruikten we de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal. Groente en fruit uit de regio hoeft niet altijd minder energie te kosten dan dat wat van ver komt. Naast het transportmiddel, hangt dit ook af van de teeltmethode die is gebruikt. En dat levert soms verrassende vergelijkingen op. De Groente- en Fruitkalender laat per kalendermaand zien wat de milieuscore voor een product (A tot en met E) is en hoe milieuvriendelijk deze is ten opzichte van andere groente- en fruitproducten.

Met deze groente maak je een duurzame keuze 

Dit is vaak groente en fruit afkomstig van Nederlandse akkers, maar ook producten afkomstig van buitenlandse akkers die vervoerd zijn per vrachtwagen of boot.

Milieu Centraal scoort de volgende producten met een A, dat wil zeggen dat deze in december de meest milieuvriendelijke keuze zijn: stoofperen, rode kool, koolraap, aardappelen, pompoen en pastinaak uit Nederland. Maar je zit ook goed met bloemkool uit Frankrijk, venkelknol uit Italië en Spanje, pompoen uit Frankrijk, Spanje en Portugal en uit Israël, sperziebonen uit Marokko, granaatappel uit Iran, Israël en de Verenigde Staten, meloen uit Brazilië, sinaasappel uit Uruguay en Zuid-Afrika en spinazie uit Spanje (vrachtwagen).

Daarnaast kent Milieu Centraal een B score toe aan producten met een twee keer zo hoge milieubelasting als de meest milieuvriendelijke producten. De transport- en teeltmethode zijn dus een stukje vervuilender, maar de organisatie stelt dat deze producten alsnog een goede keuze zijn voor deze periode in het jaar. Van Nederlandse bodem zijn dit producten met een hoge opbrengst per hectare die in kassen met milieubesparende maatregelen worden geteeld. Teelt in een verwarmde kas kost gemiddeld meer energie dan teelt op het land. Maar ook sommige producten afkomstig van buitenlandse akkers die per vrachtwagen of boot vervoerd zijn. Denk aan bloemkool, courgette, andijvie en sinaasappel uit Spanje, granaatappel uit Spanje en Turkije, perzik uit Zuid-Afrika en kakifruit uit Israël en Spanje.

Kies deze groente alleen als je niet anders kan 

Groente en fruit die een vier keer zo hoge milieubelasting als de meest milieuvriendelijke producten heeft, krijgt van Milieu Centraal een C. Voor producten uit Nederland heeft dit te maken met de verhouding tussen opbrengst per hectare in de kas en de milieubesparende maatregelen die al dan niet getroffen worden. Denk aan een hoge opbrengst per hectare maar geen maatregelen, en vice versa. Dit geldt in december bijvoorbeeld voor champignons, oesterzwammen en andijvie uit Nederland. Voor groente en fruit uit het buitenland is er sprake van een lage opbrengst per hectare of hoog watergebruik in droge gebieden, die daarnaast nog getransporteerd worden per vrachtwagen of boot. Denk aan bramen uit Marokko en Spanje, frambozen uit Portugal en Spanje, aardbeien uit Spanje, cherrytomaatjes uit Israël.

Probeer het gebruik van deze groente en fruit in december te vermijden

Dit zijn groente en fruit die maar liefst een acht keer zo hoge milieubelasting hebben ten opzichte van  de producten met een A-score. In december zijn dit bijvoorbeeld aardbeien uit Nederland en Egypte (tip: wil je echt aardbeien eten, kies dan voor aardbeien uit Spanje). In deze categorie vallen voornamelijk producten die zijn ingevlogen, Milieu Centraal zegt hierover het volgende: “Vervoer per vliegtuig is zo klimaatbelastend dat het de milieuklasse van het product volledig bepaalt. Bij vervoer per schip of vrachtwagen is transport vaak veel minder overheersend in de totale milieubelasting en bepaalt de opbrengst per hectare, het energiegebruik en het watergebruik ook een groot deel van de milieuscore.” Groente en fruit om links te laten liggen tijdens de feestdagen zijn bijvoorbeeld sperziebonen uit Egypte en Kenia, groene asperges uit Peru, bramen en frambozen uit Mexico, rode bessen uit Israël, Madagaskar, Colombia en Nederland en blauwe bes uit Argentinië, Chili en Nieuw-Zeeland. Probeer in december deze producten niet in je winkelmandje te gooien, maar op zoek te gaan naar een alternatief.

Zelf bekijken welke score jouw favoriete groente en fruit heeft? Vul het hier in.