Top 5: de best gelezen artikelen van 2020

Redactie Nederland Voedselland

Het afgelopen jaar zochten we boeren op om in gesprek te gaan over een eerlijke prijs voor hun producten, of over eiwitgewassen die plots weer in de belangstelling staan. We bezochten een voedselbos en spraken met professor Tiny van Boekel over ons kwetsbare voedselsysteem. We doken in de wereld van het 3D-printen van voedsel, en legden uit hoe track & trace vlees werkt. Ook schreven we over de toekomst van palmolie, en vertelden we verhalen over hoe bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen in de transitie naar een duurzame voedseltoekomst. Welke artikelen werden het best gelezen? Wij hebben de top vijf van het jaar 2020 voor je klaarstaan:

1. Wat krijgt de boer voor een zorgei?

Samen met Agrifirm zoeken we naar manieren hoe we de makers van ons eten eerlijker kunnen belonen. Dit verhaal is het tweede deel van die zoektocht. We bezoeken boerin Marieke in het Limburgse Hegelsom, waar ze met haar man en oom legkippenbedrijf en zorgboerderij Wienes runt. Samen met de hulpboeren verpakken zij zelf hun zorgeieren, die voldoen aan de strenge eisen van 'Milieukeur'. Voor het keurmerk investeerden ze veel tijd en geld, maar nu liggen hun zorgeieren wel landelijk in de schappen van Jumbo. Lees verder.

2. ‘Zit er ham in de Hamka’s?’

Ook al staan ingrediënten gewoon op de verpakking, soms wil je toch even extra checken. Of er echt geen gluten in zitten. En echt geen noten. Voor PepsiCo – maker van onder andere Lay’s chips – waren al die vragen de reden om een online productchecker in het leven te roepen. Zodat je jezelf kunt overtuigen dat er echt geen ham in de Hamka’s zit. Lees verder.

3. Waarom hebben vleesvervangers vleesnamen?

Veel vleesvervangers dragen een vlees-gerelateerde naam. Zo had je al 'Kipstuckjes' en 'Groenteburger', en onlangs zijn daar 'Stukjes als van kip' en 'Plantspekjes' bijgekomen. Producenten wringen zich in allerlei bochten om namen te bedenken die vlezig klinken, maar waar geen dier aan te pas is gekomen. Waarom hebben vleesvervangers dan toch een vleesnaam? Nederland Voedselland gaat op zoek naar verschillende perspectieven. Lees verder.

4. Meer aardappelen zonder de bodem uit te putten

Aardappeltelers staan voor een uitdaging: de productie van aardappelen moet omhoog. Het liefst met minder grond- en hulpstoffen, en een lagere milieu-impact. Maar de bodem raakt uitgeput – bij veel telers stijgt de productie al een tijdje niet meer. 'Als we nu geen actie ondernemen, dan moeten we in de toekomst onze aardappelen ergens anders telen', zegt agronoom Dirk Peters. Hoe kunnen telers hun opbrengsten toch op peil houden, of zelfs verhogen? Lees verder.

5. Een toekomst met of zonder palmolie? 

Palmolie zit in margarine, koekjes, chips, sauzen en talloze andere etenswaren. Het zit ook in cosmetica en schoonmaakmiddelen. Handig spul dus – maar er zit een nare bijsmaak aan. De bijsmaak van ontbossing. Of is dat ten onrechte? Moeten we palmolie vervangen door iets anders, of moeten we juist vol op palmolie inzetten – maar dan wel op een duurzame manier? En hoe moet je als consument een keuze maken? Lees verder.