Twitter take-over Iris Vendel
Vandaag geen tweets van de redactie van Nederland Voedselland. Vind jij aardbeien ook zo lekker (of maak je jou juist totáal niet blij met de zomerkoninkjes)? Iris Vendel zoekt uit hoe dat komt, en neemt ons Twitteraccount een dagje over. Iris stelt zich graag aan je voor:

Ik ben geïnteresseerd in de interactie tussen voeding en de mens. Wat maakt voeding lekker? En waarom vinden wij dat lekker? Met een Bsc in Nutrition & Health en Msc in Food Technology (beiden Wageningen Universiteit) probeer ik deze twee werelden (mens en product) te begrijpen. Ik werk als PhD onderzoeker aan de KU Leuven om het aroma van aardbeien te onderzoeken. Welke aromamoleculen karakteriseren de aardbei, en welke factoren zijn hierop van invloed? Daarnaast onderzoek ik manieren om aroma te meten om zo dicht mogelijk bij de menselijke beoordeling van de vrucht te komen.

Vandaag ga ik een reeks aardbeien oogsten, variërend van onrijp tot rijp, om zo te kijken hoe het aroma verloopt als gevolg van rijpheid. Door twee verschillende technieken te gebruiken wil ik kijken waarin de aardbeien verschillen: in het soort moleculen dat ze produceren of ook de concentratie van deze moleculen. Daarnaast gebruiken we nu standaard kleur als indicator van rijpheid, maar zou het aroma ook een indicatie kunnen geven?

Ik neem jullie vandaag via Twitter een dagje mee in mijn onderzoek. Heb je vragen? Ik beantwoord ze graag voor je! https://twitter.com/NLVoedselland