Unox over de tomatensoep in blik

Gesponsord 

Toen Unox in 1957 voor het eerst soep in blik introduceerde in Nederland viel de verkoop tegen. Een uitdeelactie van 2,9 miljoen blikken soep maakte daar verandering in en inmiddels kunnen we de kant en klare soep niet meer wegdenken uit de Nederlandse supermarkt. Tirza Ellerbroek, implementatiemanager bij Unox, Lucie De Peuter, nutrition deploy manager Foods Benelux en Isabelle Man in ’t Veld, nutrition & health assistant manager, nemen ons mee door de fabriek in Oss om te zien hoe de tomatensoep in blik wordt gemaakt en meer te leren over de veranderingen die het product doormaakte.

Zodra we de fabriek binnenkomen ruikt het al naar de tomatensoep. Of we verse tomaten kunnen verwachten in de productielijn? “Nee”, legt Man in ’t Veld uit. “De groenten die we gebruiken in de soep zijn seizoensgebonden. De tomaten worden geoogst op het moment dat ze het rijpst zijn. Wij krijgen ze vervolgens diepgevroren aangeleverd zodat we het hele jaar soep kunnen maken met producten uit een ander seizoen, zonder dat er smaak of nutriënten verloren gaan.”

We zien hoe de tomatenpuree wordt samengevoegd met de vermicelli. Daarna worden de groenten, kruiden en citroenzuur toegevoegd om het geheel tot een soep te koken en de blikken mee af te vullen. Ellerbroek: “De gehaktballen worden hier aan de overkant van de straat gemaakt, we voegen ze pas bij de soep als deze in de blikken zit. Hierna kan het proces van sterilisatie, afkoelen en het plaatsen van de etiketten starten. Al met al staan de soepblikken na zo’n vier a vijf uur in de vrachtwagen om naar de winkel te gaan.”

Ve-tsin uit het recept

Toen Ellerbroek 21 jaar geleden begon bij Unox werd er al tomatensoep in blik gemaakt. Wat is er sindsdien veranderd? “In de jaren ’90 maakten we de soep nog met het ingrediënt Mononatriumglutamaat, beter bekend als ve-tsin of E621. Deze toevoeging is er in 2009 uitgehaald. Niet omdat het een slecht product is, maar omdat de vraag van de consument veranderde.”

De Peuter vult aan: “Ve-tsin is een smaakversterker en een goed middel om in te zetten bij het reduceren van zout. Sinds de receptuur is aangepast in 2009 hebben we daarom ingezet op een stapsgewijze zoutreductie, om de consument langzaam te laten wennen aan de nieuwe smaak van de soep.” Wanneer we de receptuur van 2009 naast het huidige leggen, zien we dat Unox een flinke stap heeft gemaakt. “We drukken zout uit in natrium; in 2009 bevatte de soep 350 milligram natrium per 100 gram soep, inmiddels zitten we op 265 milligram. Onze doelstelling om in 2020 op 265 milligram natrium te zitten is daarmee behaald.”

Unox in de Tomatensoepwijzer

Onlangs publiceerde Questionmark de Tomatensoepwijzer, waarin consumenten kunnen zien hoe gezond kant- en klare tomatensoep uit blik, zak of pak is. Tomatensoep uit blik van Unox behaalde de dertiende plaats. Pure tomatensoep à la Johannes van Dam van de Kleinste soep fabriek behaalde – mede door het duurzaamheidskeurmerk – de eerste plaats.

Toch haalt geen enkele soep in de lijst de richtlijnen voor zout van het Voedingscentrum. Wat is daarvan de voornaamste reden? Ellerbroek: “Smaak is de belangrijkste reden om zout toe te voegen. Voor soep in poedervorm speelt zout een belangrijkere rol als het gaat om houdbaarheid, dan bij onze ‘natte’ soep. Dit komt doordat wij die een hittebehandeling geven waardoor ze microbiologisch veilig zijn. Dit houdt in dat er geen groei van bacteriën, schimmels en gisten meer mogelijk is in het blik. Je zou kunnen zeggen dat de soep altijd veilig blijft in een gesloten blik. De houdbaarheidsdatum van tweeënhalf jaar is vastgesteld op de kwaliteit van smaak. Na die tweeënhalf jaar vinden wij dat de smaak dermate achteruit is gegaan, dat het niet meer acceptabel is.”

Wil je meer weten over de ingrediënten of de voedingswaarden van Unox Tomatensoep in blik, bekijk dan deze site.

Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.

Nieuwsbrief
Nieuwsgierig naar een duurzame voedseltoekomst?