Voeding: oorzaak én oplossing ADHD
Barbara de Wijn

Barbara de Wijn

redacteur, Nederland Voedselland

Tim Stobernack, post-doctoral researcher aan Wageningen University & Research, onderzoekt wat de invloed van het eerder bewezen ‘RED-dieet’ is op de hersenactiviteit bij kinderen met ADHD. “Het is heel mooi om te zien dat dit heel effectief werkt en in principe dus ook als alternatief voor medicatie kan dienen bij kinderen.”

Het fewfoods-dieet, dat in Nederland ook wel het Restricted Elimination Diet (RED-dieet) wordt genoemd, is een zeer beperkt en streng dieet dat bij zestig procent van de kinderen met ADHD sterke gedragsverbeteringen laat zien. “We weten echter nog niet waarom dit dieet zo goed werkt”, vertelt Stobernack. Om daar achter te komen zijn onderzoekers aan de universiteit in Wageningen een jaar geleden de BRAIN-studie gestart.

In de studie volgen ruim honderd hyperactieve jongens (8 – 10 jaar) voor vijf weken het RED-dieet. Vervolgens wordt onderzocht wat er bij de kinderen in de hersenen verandert maar ook wordt gekeken naar veranderingen in de bloedwaardes en ontlasting. “Alle voeding die we binnenkrijgen wordt via je darmen opgenomen. Je darmbacteriën spelen vervolgens een belangrijke rol om voedingsstoffen in je bloed, en uiteindelijk in je hersenen te krijgen.” 

Oorzaak ADHD

Verschillende factoren hebben invloed op het ontstaan van ADHD. Het kan genetisch bepaald zijn, maar omgevingsfactoren zoals stress en voeding kunnen ook een belangrijke rol spelen in het ontstaan van ADHD. “We zien dat voeding een van de grote oorzaken van ADHD is. Bij zestig procent van de kinderen zien we dat de symptomen verdwijnen bij een aanpassing in de voeding.”

We zien dat voeding een van de grote oorzaken van ADHD is.

Welke aanpassing er in de voeding gedaan moet worden is voor ieder kind anders. De een zal een positieve reactie geven op het verwijderen van tomaten, de ander op een dieet zonder aardappelen. Er zijn zo’n vijftien voedingsmiddelen waarvan is bewezen dat ze geen negatieve werking op het gedrag hebben. Uit die producten zal het dieet de eerste vijf weken dan ook bestaan. “Omdat we weten dat een kind vaak maar op vijf a zes producten reageert, kan het dieet daarna weer uitgebouwd worden met nieuwe voedingsmiddelen. Zo kan worden bijgehouden waar ze op reageren en kan een persoonlijk dieet samengesteld worden dat een leven lang is vol te houden.”

Suiker geen boosdoener

Over de precieze inhoud van het dieet mag Stobernack nog niets zeggen omdat de deelnemers zonder voorkennis het onderzoek in moeten. “Vaak wordt gezegd dat suiker, kleurstoffen en e-nummers de boosdoeners zijn bij ADHD. Er is echter al wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat ze geen invloed hebben op het gedrag. De oorzaak verschilt per persoon, maar zal vaak te herleiden zijn naar bijvoorbeeld groente, fruit of vlees.”

Kinderen die niet op het dieet reageren zijn ook belangrijk voor het onderzoek. Door de verschillen in darmbacteriën in kaart te brengen, kan in de toekomst wellicht een test worden ontwikkeld die direct aantoont of een kind op het dieet zal reageren of niet.

Om het onderzoek voort te zetten is de universiteit nog op zoek naar 50 rechtshandige hyperactieve jongens van 8 tot en met 10 jaar. Kijk hier voor meer informatie.

Foto: Istock / LightFieldStudios