Voedsel tijdens het Weekend van de Wetenschap
Dit weekend is het Weekend van de Wetenschap, het grootste technologie- en wetenschapsfestival van Nederland. De organisatie is in handen van het wetenschapsmuseum NEMO, met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Diverse bedrijven, universiteiten, musea, onderzoeksinstituten, bibliotheken en andere organisaties openen door het hele land hun deuren voor de gewone burger om zichzelf onder te dompelen in de wereld van wetenschap. Wij zijn natuurlijk razend nieuwsgierig naar de voedsel gerelateerde activiteiten en hebben onze favorieten uitgezocht.

Beleef de circulaire voedselketen

Met het oprichten van de ambachtelijke chocoladefabriek Chocolatemakers in Amsterdam willen Rodney en Enver in 2011 iedereen laten zien hoe chocolade wordt gemaakt, van boon tot reep. Zij hebben elke schakel in de keten zelf in de hand waardoor zij hun chocolade duurzaam kunnen produceren. Tijdens de rondleiding kun je zien én proeven hoe zij te werk gaan. · In de circulaire BlueCity in Rotterdam werken innovatieve ondernemers samen om hun reststromen op elkaar aan te sluiten. Hierdoor wordt afval een waardevolle grondstof. Ontdek hoe ze oesterzwammen omtoveren tot verpakkingsmateriaal en fruitresten transformeren tot nepleren tassen. · Niet ver van Station Den Haag Hollands Spoor vind je Urban Farmers, de grootste urban rooftop farm van Europa. Op 34 meter hoogte worden hier verse groente, vruchten en vis verbouwd. Bij een bezoek aan dit dak kan je het verschil proberen te ontdekken met de producten uit de lokale super.

Zij hebben elke schakel in de keten zelf in de hand waardoor zij hun chocolade duurzaam kunnen produceren.

Verdiepen in gezondheid

Als je liever je boodschappen op de grond doet, is de Gezonde Supermarktcoach in de Vrije Universiteit van Amsterdam een aanrader. Zoek onder begeleiding van een coach in de virtuele supermarkt naar lekker, gezond én goedkoop eten. Ontmoet wetenschappers en doe mee aan workshops, proefjes en experimenten. · Of trek je lab-jas aan en ervaar zelf hoe het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gevaarlijke bacteriën op ons voedsel onderzoekt. Tel bacteriën, bepaal of schelpdieren veilig zijn om te eten en sluit je aan bij de rondleiding door het laboratorium.


Bij de interactieve quiz Heart to get in Kerkrade leer je alles over de werking van het menselijk lichaam. Hoe lang zijn je darmen? Hoe hard pompt je hart? Wat gebeurt er als een orgaan niet meer goed werkt? Met uitdagende vragen, wedstrijden en experimenten neemt de quiz je mee op een reis door je eigen lichaam. · Ga in gesprek met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bij de Kennisparade. Breid je kennis uit door uiteenlopende lezingen, tentoonstellingen en presentaties bij te wonen en ontdek hoe het RIVM zich inzet voor een gezonde bevolking en een gezonde leefomgeving.

Bij één van de plastic-workshops ontdek je wat plasticverpakkingen betekenen voor de welzijn van onze planeet.

De natuur en buitenaardse groenten

Ben je milieubewust? Dan wil je misschien je boodschappen onder de loep laten nemen in Bilthoven. Test de milieuvriendelijkheid van de producten op jouw boodschappenlijstje en ontdek welke het beste zijn voor de planeet en waarom. · Bij één van de plastic-workshops ontdek je wat plasticverpakkingen betekenen voor de welzijn van onze planeet zodra ze in onze parken, bossen en oceanen terecht komen. Bekijk de wereldreis van dit vrijwel onverwoestbare materiaal en zie met je eigen ogen hoe plastic ook onze levens beïnvloedt. · Onderzoekers van de wereldberoemde Wageningen University & Research hebben uitgezocht hoe ze eten kunnen verbouwen op onze buurplaneet Mars. Een lastige opgave, er is namelijk geen mest én geen enkele druppel water op de planeet te vinden.

Nieuwsgierig naar wat er nog meer te doen is? Bekijk het volledige overzicht op de officiële website.

Het gesprek