Voedselpraat op straat
Op dit moment staan voedselthema’s binnen de verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamer centraal op Nederland Voedselland. Vragen die de revue passeren: moet de overheid ingrijpen in ons voedingspatroon of is dat ieders eigen verantwoordelijkheid? Wat is de milieu-impact van voedselproductie, verpakking en transport? Moeten we écht insecten gaan eten, om die impact te verlagen? Of wellicht alleen nog maar seizoensgroenten? Om te leren hoe jullie erover denken gingen we de straat op.

Wil je ook meepraten over de toekomst van ons voedsel? Onderaan dit artikel vind je hoe je kan deelnemen aan het Voedsel Verkiezingsdebat van LTO, FNLI en CBL.

Hoe verlagen we de klimaatimpact van ons voedsel?

De productie van ons voedsel heeft een grote impact op het klimaat. De politiek zoekt daarom naar oplossingen om de CO2-uitstoot ervan terug te schroeven. Wat vind consumerend Nederland? Moet er een vleesvrije dag ingevoerd worden? Zijn we bereid af en toe een insectenburger te eten? Voorbijgangers op straat staan open voor alternatieven, maar verplichtingen vanuit de overheid ziet niet iedereen zitten.

Wat moeten we doen aan voedselverspilling?

Voedselverspilling is een groot probleem en staat dan ook hoog op de politieke agenda. In de transitie naar een circulaire economie is het van belang goed te kijken naar hoe we met ons voedsel omgaan. Waarom gooien we goed voedsel weg? Hoe bewust is de Nederlander zich ervan dat we dagelijks eten weggooien? Wat zouden we eraan kunnen doen? Op de markt kregen we de tip om met restjes een ander gerecht te maken, of om het in te vriezen. Wat zou de overheid moeten doen om voedselverspilling tegen te gaan?

Gezonder eten?

In Nederland zijn veel mensen te zwaar (bron). Hoe moeten we overgewicht tegengaan en bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor de oplossing?

Welkom bij het Voedsel Verkiezingsdebat

Let op: het Voedsel Verkiezingsdebat is vol, aanmelden is niet meer mogelijk.

Op 28 februari debatteren (aankomend) Kamerleden in aanloop naar de verkiezingen verder over deze onderwerpen. In Nieuwspoort in Den Haag vindt dan het Voedsel Verkiezingsdebat plaats, met overheid, Kamerleden, maatschappelijke organisaties en wetenschap.

Het debat wordt georganiseerd door Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO Nederland), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Helma Lodders van VVD, Jaco Geurts van CDA, Henk van Gerven van SP, Carla Dik-Faber van ChristenUnie, Suzanne Kröger van GroenLinks en Esther Ouwehand van Partij voor de Dieren hebben hun deelname reeds bevestigd.

Het debat vindt plaats op 28 februari van 16:00 – 18:00 uur (welkom vanaf 15:30 uur), in Perscentrum Nieuwspoort, Den Haag.