Voedselverspillingsdagboek Karlijn: laatste week
Karlijn van Mil

Karlijn van Mil

Student Journalistiek, gastblogger Nederland Voedselland

Eten weggooien is niet iets waar we graag voor uitkomen. Deze lezers durven het aan: wereldkundig maken welke verspilling er bij hen via de container de deur uit gaat en waarom. Karlijn van Mil en Odette Bruls houden voor ons bij op welke manieren zij worden geconfronteerd met voedselverspilling in hun huishouden. De komende weken proberen ze zo min mogelijk weg te gooien. Vandaag het laatste dagboek van Karlijn.

Poeh, het is alweer de laatste week van mijn ‘uitdaging’. Afgelopen week was het vier dagen kermis in mijn dorp en ik moest alle vier de dagen werken in de pizzeria. Het waren zware en lange dagen. Ik was amper thuis en heb ook bijna niet thuis gegeten. Maandag en dinsdag at ik thuis, lekkere kipwraps, waar niets van overbleef. Maar de zaterdag en zondag at ik op mijn werk, en daar had ik geen voedselverspilling!

Een nadelige voordeelactie

Het voordeel van kermis is dat er heerlijke verse oliebollen zijn. Het nadeel is dat de actie 13 oliebollen voor €10 heel verleidelijk is en we dus met 13 oliebollen thuis zaten. Lekker hoor en de dag erna ook nog goed op te warmen in de oven. Dag drie hebben ze alleen niet overleefd. Ze waren zo hard dat ik er iemand mee knock-out had kunnen slaan. Uiteindelijk zijn er drie oliebollen in de groenbak beland. 

Bij de pizzeria verkopen we ook broodjes döner. Omdat we woensdag dicht waren, mocht ik de overgebleven döner dinsdag mee naar huis nemen. Heel lekker hoor! Maar in een huishouden van drie mensen, komt één kilo döner echt niet op... We hebben er heerlijk van gegeten, maar ook hier kon niet voorkomen worden dat de rest in de groenkliko belandde.

O, laten we dit maar opeten anders moeten we het straks weggooien

O, en die vervloekte pitabroodjes. We aten die dus met onze döner, maar een aantal dagen later zat er alweer schimmel op... En dat terwijl ik het zakje echt goed dicht had gedaan. Een les dus, pitabroodjes moet je meteen opeten. Laat je ze een aantal dagen liggen, dan zijn ze namelijk binnen no time bedorven.

Verder ging mijn laatste week eigenlijk best goed. Mijn moeder maakt na deze periode steeds vaker de opmerking: “O, laten we dit maar opeten anders moeten we het straks weggooien.” Dus dat is een goed teken, toch? Nu nog vol zien te houden! Ik vond het een interessant project en ga ook zeker proberen er meer over na te denken in de komende weken, maanden en jaren!

Lees ook hoe het Karlijn de andere weken verging: