Voedselverspillingsdagboek Karlijn: week #2 & 3
Karlijn van Mil

Karlijn van Mil

Student Journalistiek, gastblogger Nederland Voedselland

Eten weggooien is niet iets waar we eerlijk voor uit durven komen. Deze lezers durven het aan: wereldkundig maken welke verspilling er bij hen via de container de deur uit gaat en waarom. Karlijn van Mil en Odette Bruls houden voor ons bij op welke manieren zij worden geconfronteerd met voedselverspilling in hun huishouden. De komende weken proberen ze zo min mogelijk weg te gooien. Vandaag kijkt Karlijn terug op een week waarin het overgebleven vlees en de fruitsalade van een barbecuefeest maar niet op lijkt te raken.

Week twee met zo min mogelijk voedselverspilling begon goed. Maandag had ik een grote barbecue georganiseerd met vrienden van het werk. Met tien man gingen we barbecueën en daar moesten natuurlijk boodschappen voor worden gedaan. Natuurlijk had ik weer eens veel te veel vlees ingeslagen. Geen probleem! Een dag later aten mijn moeder en ik de kipburgers op en woensdag gingen mijn zusje, moeder en ik gezellig met zijn drieën barbecueën. Uiteindelijk bleef er nog een deel van het vlees over, maar dat hebben we netjes in de vriezer gedaan, zodat het niet weg hoefde.

Die konden dus gaan zwemmen in de groenkliko

Vlees en stokbrood is populairder dan fruit

Voor de barbecue maakte ik een heerlijke schaal vol met vers fruit, een soort bowl, maar ik geloof dat ik de enige ben geweest die er tijdens de barbecue van gesnoept heeft. De rest had alleen maar oog voor het stokbrood en het vlees. Een dag later heb ik ontbeten met dit fruit en de woensdag heb ik ook nog een deel op. Helaas moest ik daarna toch echt een deel weggooien, want donderdag smaakte het niet lekker meer.

De rest van de week verliep goed, ik at mijn bord helemaal leeg tijdens het avondeten en gooide alleen snijrestjes van bijvoorbeeld fruit of groente weg. Tenminste, tot zondag. Zondag moest ik namelijk werken en omdat ik voor het avondeten moest beginnen, dacht ik: ik maak voor mezelf lekker een broodje met vissticks. Jammer dat ik de vissticks in de pan vergat en ik na vijf minuten pikzwarte vissticks had. Die konden dus gaan zwemmen in de groenkliko…

De derde week verliep goed. Maandag at ik frietjes en hoewel ik die normaal nooit op krijg (want hoe groot is een kinderfrietje wel niet?!), heb ik maandag al mijn frietjes én een kaassouffle opgegeten. Oh en van die bruine banaan die wij altijd lijken te hebben, maakte ik heerlijke banaanpannenkoekjes met Griekse yoghurt. Echt een tip! Superlekker en ook nog eens goed om al je restjes op te maken: ik gebruikte ook nog blauwe bessen en frambozen die in de koelkast stonden. Yummie!

De tussenstand na week 2 en 3

Op een zakje groene geraspte kaas, twee knoertharde croissants en beschimmelde boterhamworst na, is er weinig tot niks in de groenkliko verdwenen. Ik ben benieuwd naar mijn laatste week! Hoe gaat het bij jullie?