Voedselverspillingsdagboek Odette: week #1
Odette Bruls

Odette Bruls

Docent marketing en eigenaar buro KAAS, gastblogger Nederland Voedselland

Niemand vindt het leuk om toe te geven, maar voedselverspilling vindt regelmatig plaats in ons eigen huis. Deze lezers durven het aan om wereldkundig te maken welke verspilling er bij hen via de container de deur uit gaat en waarom. Karlijn van Mil en Odette Bruls houden voor ons bij op welke manieren zij worden geconfronteerd met voedselverspilling in hun huishouden. De komende weken proberen ze zo min mogelijk weg te gooien, maar eerst vertellen ze over het startpunt waarvan ze vertrekken. Vandaag stelt Odette zich aan ons voor, bij Odette thuis is geen dag hetzelfde.

Even voorstellen. Mijn naam is Odette en ik woon met mijn twee puberboys in de bourgondische stad Breda. Na een marketingcarrière ging ik Voeding & Diëtetiek studeren en sindsdien combineer ik beide werelden in het onderwijs. En ik schrijf graag!

Pogingen tot verminderen van voedselverspilling doe ik veel. Zoals het woord ‘pogingen’ al aangeeft … het lukt niet altijd. Waarom niet? Wat gaat er mis? Wat kan ik beter doen? Een uitgelezen kans om dit de komende maand eens onder een vergrootglas te leggen!

Mijn pijnpunt: het inkoopbeleid

Door mijn pogingen tot efficiënt voedselbeleid, ken ik een aantal pijnpunten al wel. Zoals het inkoopbeleid. Het is soms moeilijk inschatten hoeveel ik nodig heb. Omdat mijn boys ook regelmatig bij hun vader vertoeven, is de eetbehoefte in mijn huis wisselend. En omdat mijn oudste puberboy soms normale, soms kleine maar soms ook ineens hele grote hoeveelheden kan verorberen, maakt dit het inkoopbeleid er niet makkelijker op.

Ook ben ik geen invriestype. Ken je die?

Ook ben ik geen invriestype. Ken je die? Mensen die op gezette tijden grote hoeveelheden bereiden en keurig geadministreerd in bakjes in de vriezer stoppen. En die er ook nog in slagen om een uitgekiend uit-de-vriezer-eten-beleid te voeren. Alleen al dat laatste is bij mij een terugkerend euvel. Dan bedenk ik wel dat ik iets uit de vriezer kan eten, maar als je het er niet op tijd uithaalt, wordt het toch lastig klaarmaken. Ik heb me er intussen bij neergelegd dat ik een vers- en uit-de-voorraadkast-type ben. 

Gelukkig heb ik ook positieve competenties om voedselverspilling te beperken. Zo heb ik de afgelopen jaren veel creativiteit ontwikkeld om te koken met restjes. Een overgebleven portie currysaus wordt met wat water en een blikje bonen omgetoverd tot een smakelijke maaltijdsoep. En wanneer een paar ogenschijnlijk moeilijk te combineren producten me aanstaren, google ik even en popt er altijd wel een inspirerend recept op.

Maar goed, dit zijn slechts slierten gedachten over mijn anti-voedselverspillingsactiviteiten. En er verdwijnt toch een en ander aan voedsel in mijn groencontainer. Tijd voor een kwantitatief onderzoek!

Het gesprek