Weet wat je eet met nieuwe app van het Voedingscentrum
Het Voedingscentrum ontwikkelt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een app die de consument moet helpen gezondere keuzes te maken. De app heet 'Kies Ik Gezond?'. De app is bedoeld als hulpmiddel om producten met elkaar te vergelijken en bevat etiketgegevens van alle producten in de supermarkt. Op deze manier is te zien welke ingrediënten een product bevat en of er een gezondere keuze beschikbaar is. Waarom is een app met etiketinformatie nodig, je kan ook gewoon het product omdraaien en het etiket op de verpakking lezen?

Inmiddels is de app 'Kies Ik Gezond?' gelanceerd op 4 januari 2018.

“Consumenten vinden het lastig de marketingkreten op verpakkingen te onderscheiden van wat daadwerkelijk een gezond product is”, vertelt Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum ons. “Deze app geeft behalve ingrediënten en voedingswaarden, zoals op de verpakkingen wordt weergegeven, ook een oordeel of het product valt in de Schijf van Vijf. Als een artikel hier niet in past betekent het niet dat je het nooit mag eten, maar als er gezondere alternatieven zijn dan geven we deze in de app aan.” Heel handig is ook dat de app gepersonaliseerd kan worden. “Je kunt een persoonlijk profiel aanmaken waarin je bijvoorbeeld allergieën kunt invoeren. Bij het scannen van een product wordt aangegeven of het product voor jou geschikt is.”

Het Voedingscentrum ziet de laatste jaren een kanteling vanuit de fabrikant.

Is de fabrikant hier blij mee?

Het Voedingscentrum heeft al andere hulpmiddelen: met de Eetmeter kan een dagboek worden bijgehouden en de E-nummertool verklaart E-nummers. Een van de ambities van het Voedingscentrum is deze app en tool te koppelen aan de app. Enerzijds leer je dan wat je beter kunt eten, anderzijds hoe dit past in je dagelijkse eetpatroon. Een mooi streven, wat vinden fabrikanten hiervan? Wieke: “Het Voedingscentrum ziet de laatste jaren een kanteling vanuit de fabrikant. De consument wordt steeds veeleisender en waar de fabrikant voorheen terughoudend was met het verstrekken van allerlei gegevens, realiseren zij zich dat de consument in dit tijdperk behoefte heeft aan transparantie. Dit geldt ook voor de supermarkten. Wij hopen dat het voor fabrikanten en supermarkten een stimulans oplevert om producten nog eens onder de loep te nemen en mogelijk te verbeteren.”

Voor alle consumenten te gebruiken?

Een app als hulpmiddel in de supermarkt voor iedereen die een smartphone bezit. Op de vraag of deze app ook geschikt is voor ouderen of kinderen in de leeftijd tot 16 jaar zegt het Voedingscentrum: “Het doel is een gebruiksvriendelijke app te ontwikkelen die voor iedereen te gebruiken is. In de testfase gaven ouderen aan dat het grote lettertype en de overzichtelijkheid prettiger is dan de etiketten op de verpakking. Deze app is niet speciaal ontwikkeld voor kinderen. Wel kan de jeugd de app makkelijk gebruiken en we vinden het belangrijk dat ook zij etiketten leren begrijpen.”

De lancering van de app staat gepland op begin 2018. Op dit moment is het voor het Voedingscentrum belangrijk dat alle producten die in de Nederlandse supermarkten te vinden zijn correct vermeld staan, pas dan kan de app met succes gelanceerd worden en is de app goed inzetbaar voor de consument.

Het gesprek