Welkom op Nederland Voedselland!
Hoe wordt ons eten en drinken in Nederland geproduceerd? Welke voedingsadviezen moet ik volgen? Hoe helpt een productetiket met het maken van een bewuste keuze? Hoe duurzaam is onze voedselproductie en -consumptie? Hoe voorkomen we voedselverspilling en afval? Wat hebben we aan keurmerken? Willen we kleine of juiste grote verpakkingen? Of liever helemaal geen verpakt voedsel? Wat is nou eigenlijk het nut van statiegeld? Dit is zo maar een greep uit de talloze vragen over voedsel waar Nederland Voedselland een antwoord op zoekt. Dat doen we niet alleen, maar samen met consumenten, bedrijven, maatschappelijke organisaties, wetenschap en politiek.

Op Nederland Voedselland zijn we benieuwd naar de toekomst van eten en drinken in Nederland. Het gaat dan bijvoorbeeld over de herkomst en de productie van voedsel, maar ook over ons gedrag als burger en consument. Onderwerpen waarover veel vragen zijn, proberen wij van meer context te voorzien. Hoe helpt een productetiket bijvoorbeeld bij het maken van een bewuste keuze? 

Voor de uitdagingen die we zien, gaan we op zoek naar nieuwe inzichten en ideeën. Hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan? We nodigen iedereen uit om een bijdrage te leveren aan deze zoektocht. Door het delen van visies, verhalen en kennis, of door te reageren op vragen en stellingen.

De inzet is dat Nederland Voedselland een plek wordt waar mensen vragen kunnen stellen over voedsel en de productie ervan; waar ngo’s thema’s kunnen aankaarten; waar bedrijven kunnen uitleggen welke keuzes ze maken; én waar ruimte is voor discussie en verschil van inzichten. Met die ingrediënten willen we nadenken over hoe we in de toekomst in Nederland ons eten en drinken moeten produceren én consumeren.

We zoeken ook graag naar de antwoorden op jouw vragen

Op de website plaatsen we wekelijks nieuwe artikelen over belangrijke voedselthema’s. We laten daarbij verschillende perspectieven aan bod komen: fabrikanten en medewerkers uit de levensmiddelenindustrie, consumenten, voedseldeskundigen, diëtisten, maatschappelijke organisaties, politici en wetenschappers.

We zijn natuurlijk ook actief op Twitter en Facebook. Ook daar kun je ons alles vragen en met ons meedenken. We leggen jullie daar graag interessante vragen en duivelse dilemma’s voor. We zoeken ook graag naar de antwoorden op jouw vragen. Mocht je suggesties of ideeën hebben voor de redactie, dan mag je ons altijd mailen op redactie@nederlandvoedselland.nl.

De redactie

Het gesprek